Damir Čontala odkrito o razlogih za nepričakovano slovo od Fazanerije

Nogomet 11. Maj 202314:17 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza.

Le mesec dni po tem, ko je prevzel vodenje Murine nogometne šole, je Damir Čontala pospravil svojo novo pisarno v Fazaneriji. Nekdanji trener članske ekipe murskosoboškega prvoligaša je v pogovoru za Sportklub pojasnil razloge za nepričakovano hitro drugo slovo od Fazanerije.

Ko so se po seriji slabih rezultatov in pritisku navijačev v vodstvu NŠ Mura meseca marca odločili za spremembo na mestu glavnega trenerja črno-belih in dolžnosti razrešili Damirja Čontalo, so v isti sapi zagotovili, da bo mladi trener ostal del zgodbe kluba iz Fazanerije. Po mesecu dni premora se je Prekmurec v resnici vrnil v klub in zasedel mesto vodje klubske nogometne šole. Da pa je v nogometu čas v resnici izjemno relativen pojem, so pokazali dogodki z začetka tega tedna.

Vsega mesec dni po nastopu svoje nove funkcije je namreč Čontala Muri znova pomahal v slovo. Tokrat dokončno. V medijih so se pojavljala namigovanja o tem, da ima nekdanji trener Mure na mizi ponudbo za vodenje Beltincev. V prekmurskih nogometnih krogih so se po drugi strani pojavila ugibanja, da se razlog skriva v nesoglasjih z Robertom Korenom, ki pri črno-belih skrbi za usmeritev trenerjev mlajših selekcij. Kje je resnica?

“Kaj naj rečem, moji pogledi in pogledi vodstva kluba niso bili več enaki. Začutil sem, da je po petih letih, ki sem jih preživel v klubu, čas za iskanje novih izzivov. Ne bom tajil, da si želim delati kot trener članske ekipe, tudi ob prevzemanju funkcije vodje nogometne šole smo imeli z vodstvom dogovor, da lahko ob pravi ponudbi zapustim klub. Je pa do tega prišlo malce prej, na mizi še nimam nič konkretnega, sem pa navezal nekatere stike s klubi iz tujine. Z Beltinci nisem imel nobenega stika. Enostavno je bil to pravi trenutek, da zaključim zgodbo pri Muri. Zmanjkalo je energije, volje za nadaljnje delo. V Muri sem bil trener kadetov, analitik članske ekipe, pomočnik trenerja, potem glavni trener, zdaj še vodja šole … Čas je bil za spremembo. Razhod je bil korekten, ostajamo v dobrih odnosih,” svoj vidik zgodbe pojasnjuje Damir Čontala.

Damir Čontala, NŠ Mura
Foto: Jure Banfi

Dokler je v Muri pritisk, so standardi visoki

Čeprav je torej v klubu zasedal različne funkcije, si bomo Čontalo v slovenski nogometni javnosti najbolj zapomnili po vodenju članske ekipe črno-belih. Slednjo je prevzel po slovesu uspešnega trenerja Anteja Šimundže na prelomu med letoma 2021 in 2022, zapustil pa jo je dobro leto kasneje. Če je bila lanska sezona zanj uspešna in je prinesla evropsko poletje, je bila letošnja razočaranje. Neprepričljive predstave, slabi rezultati in navijaški pritiski, vse to je pripeljalo do tega, da je marca pomahal v slovo trenerskemu stolčku Mure.

“Murska Sobota je specifično okolje. To ponavljajo igralci in predvsem trenerji, ki so delovali tukaj. Za nas, ki prihajamo iz tega okolja, je še težje. V teh krajih vsak pozna vsakega in težko na vodilnih položajih delujejo ljudje iz tega okolja. Navijači si želijo domačih igralcev in trenerjev, po drugi strani pa je pritisk nanje največji. A prav je, da je v Muri pritisk. Dokler je pritisk, dokler je navijačem mar za klub, so standardi visoki. In tako je prav. Ko ne bo tako, bo klub v težavah,” o svojih zadnjih mesecih na klopi črno-belih razmišlja Čontala.

Ko ne gre, to najbolj na svoji koži čutijo “lokalci”

Po slovesu 38-letnika z mesta glavnega trenerja Mure, je njegovo službo prevzel dolgoletni trener Brava Dejan Grabić. Imenovanje Ljubljančana na mesto glavnega trenerja Sobočanov Damirja Čontale ni presenetilo.

“Skoraj prepričan sem bil, da me bo nasledil nekdo, ki ni iz tega okolja. Če pogledamo zgodovino, je na klopi Mure redko sedel nekdo, ki je iz Prekmurja. Trenerji, ki prihajajo od drugod, ne čutijo takšnega pritiska. Morda je to dobro. Ostajam pa prepričan, da v mojem obdobju vse ni bilo tako slabo. Ko sem prevzel ekipo, smo bili na petem mestu s precejšnjim zaostankom za četrtim mestom. V pomladanskem delu sezone smo bili druga najuspešnejša ekipa lige in se zanesljivo uvrstili v Evropo. A tako je v Muri, ko stvari ne gredo po pričakovanjih, to ljudje iz domačega okolja še posebej čutimo na svoji koži. Zato pravim, da sem pričakoval na mestu glavnega trenerja iz drugega okolja. Da malce razbremeni tudi ekipo, ki čuti vse te pritiske. In to se je posledično odražalo na igrišču,” pogovor zaključuje nekdanji glavni trener NŠ Mura.

Foto: Aleš Fevžer

Kakšna bo prihodnost Čontale?

Damir Čontala torej ne skriva, da ga zanima mesto glavnega trenerja. Za njegovo kariero po podatkih Transfermarkta skrbi agencijska hiša RB Sports Agency, katere klient je denimo tudi nekdanji trener Olimpije in Partizana Ilija Stolica. Varovanci agencije večinoma igrajo v ligah nogometnega Balkana, pa tudi na Slovaškem in celo v bogatem arabskem svetu. Bo tja nogometna pot odpeljala tudi Čontalo? Življenjepis, v katerem je zapisano trener članske ekipe Mure, odpira marsikatera vrata …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!