Anže Lanišek: Izziva se ne ustrašiš, ampak ga sprejmeš

Smučarski skoki 9. Okt 202322:58 0 komentarjev
Anže Lanišek
Foto: Filip Barbalic

Z osvojenim tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala je bila minula sezona za Anžeta Laniška najuspešnejša doslej. A slovenski smučarski skakalec se tu ne misli ustaviti, saj v novo sezono vstopa z visokimi cilji.

Smučarski skakalci so s sobotno tekmo v Klingenthalu zaključili s poletno sezono, ki pa za Slovence ni bila pretirano uspešna. Za najboljši izid je s petim mestom v Rasnovu poskrbel Mark Hafnar, mesto slabši je bil v Hinzenbachu Anže Lanišek. Ta je sicer tako kot preostali del A reprezentance nastopil le na zadnjih dveh postajah poletne velike nagrade in poletje raje izkoristil za boljšo pripravo na svetovni pokal.

“Nihče ne daje poudarka na poletje, tudi mi ne. Zima je tista, ki šteje,” je prepričan najboljši slovenski skakalec zadnjih treh sezon. V prav vsaki od teh je naredil korak naprej, enako pa si želi tudi za letos.

“Vidim kar nekaj prostora za napredek. Na voljo bosta dva globusa, zlati orel in še kaj. Tega sicer ne želim napovedati, a veliko je še lovorik, ki jih nisem osvojil. Najbolj zanimiva se mi zdi novoletna turneja. Moja miselnost je taka, da grem na vsaki tekmi na vso moč in želim biti najboljši. Tega v prihodnje ne mislim spreminjati,” je odločen tretji skakalec minule zime.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Spremembe v vsakem športu delajo razlike

A karte pri vrhu bi lahko pošteno premešala uvedba novih sprememb, do katerih je med drugim prišlo tako na dresih kot vezeh. “Določene zadeve kar precej spremenijo občutke, četudi gre za malenkosti. Še vedno moraš nato prilagoditi tri stvari. Je veliko dela, a to je čar športa. Izziva se ne ustrašiš, ampak ga sprejmeš in greš na vso moč naprej,” se ne želi obremenjevati Lanišek, pa čeprav v vseh novostih ne vidi veliko smisla.

“Če pogledamo statistiko, je bila zadnja sezona ena najbolj izenačenih. Globus je bil morda res oddan nekoliko prej, a zanj smo se borili kar štirje. Sezona je bila zelo zanimiva. Vemo, da spremembe v vsakem športu delajo razlike,” trdi smučarski skakalec in vzporednico povleče z avto-moto športi. “Nenazadnje se je v motoGP zgodilo isto,” pravi ljubitelj motociklizma in formule 1.

Da bi slovenski orli v sezono vstopili čim bolje pripravljeni, so tudi letos odpotovali na Švedsko in trenirali v vetrovniku. Bo zaradi tega prilagoditev na spremembe lažja? “V vetrovniku dobiš določene informacije, a na primer kroja na dresih nisem preizkusil. V vetrovniku se predvsem igraš z malenkostni in skušaš ugotoviti, kaj ti ustreza in to nato preizkusiš na skakalnici. Seveda ni enako, saj imamo v vetrovniku nekoliko drugačne drese, da v njem nekoliko bolj uživamo,” pojasni 27-letnik, ki ga zdaj čaka skoraj dvomesečno obdobje do prve tekme v novi sezoni. Ta bo na sporedu 25. novembra v Lahtiju na Finskem.

“V obdobju ob koncu septembra oziroma začetku oktobra začnejo občutki šele prihajati. Zdaj je treba to samo negovati in nadgrajevati do pričetka sezone. A saj je v vsakem športu enako, vedno je vmes tekmovalni premor. Najpomembneje bo, kako mentalno močan bom in prepričan sam vase. Če bo tako, bom tudi skočil dobro, če ne, tudi rezultatov ne bo,” še pristavi sogovornik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!