Kaj je Savšku, ki se čuti oškodovanega, odneslo kolajno?

Pariz 2024 29. Jul 202418:40 0 komentarjev
Benjamin Savšek
Foto: Aleš Fevžer

Kanuist Benjamin Savšek je bil na dobri poti do novega odličja na olimpijskih igrah v slalomu na divjih vodah. Toda ena velika napaka je 37-letnika stala kolajne.

Na obrobju Ljubljane, Na Brodu pod Šmarno goro, lučaj o desnega brega Save, zid ob športnem igrišču ob Marinškovi ulici že dobra tri leta krasi stenska poslikava mišičastega kanuista v protitočnih vratih z napisom ‘Beni’ in zlato olimpijsko kolajno. Kazalo je že, da bo Benjamin Savšek v Parizu snovalce murala “prisilil” k dopolnitvi. Naposled je druga kolajna 37-letnega Ljubljančana splavala po vodi.

Odločale niso le sekunde, temveč tudi pravila. Sodniki so namreč Savšku dosodili kazen 50 sekund.

Olimpijski prvak iz Tokia je sicer odlično začel finalni nastop, toda pri petih vratcih se je zapletlo. Sodniki so sprva dosodili le pribitek dveh sekund zaradi dotika, po prihodu v cilj pa ob dodatnem pregledu ocenili, da si Slovenčeva reakcija zasluži pribitek 50 sekund.

Kaj pravijo uradna pravila?

Kdaj lahko torej sodniki tekmovalcu ali tekmovalki namenijo kazen 50 sekund? Pravila krovne zveze opredeljujejo sedem možnih scenarijev.

  1. Dotik vrat (enega ali obeh količkov) brez pravilne aktivacije vrat.
  2. Namerno odrivanje vrat z namenom aktivacije vrat, razen če so vrata ponovljena in pravilno aktivirana pred aktivacijo naslednjih vrat. Namerno odrivanje je nepričakovano dejanje tekmovalca, ki omogoči pravilno aktivacijo vrat.
  3. Glava tekmovalca (v C2 enega ali obeh tekmovalcev) seka linijo vrat v obrnjenem položaju, razen če so aktivirana pravilno, preden aktivira katera koli naslednja vrata (za definicijo obrnjenega poloţaja glej točko 10.15.1).
  4. Kateri koli del glave tekmovalca seka linijo vrat v napačni smeri aktivacije vrat, razen če je začetek aktivacije vrat izveden v pravilni smeri in zaključen v pravilni smeri, preden aktivira katera koli naslednja vrata.
  5. Izpuščena vrata: to se določi, ko se prične aktivacija katerih koli izmed naslednjih vrat ali ko je tekmovalec prečkal ciljno linijo.
  6. Zadnji član ekipe ne prečka ciljne linije v okviru 15 sekund po tem, ko je ciljno linijo prečkal prvi član ekipe.
  7. Del glave seka linijo vrat v pravi smeri z ali brez dela čolna (v C2 en ali oba tekmovalca), razen če so reaktivirana pravilno, preden aktivira katera koli naslednja vrata.

Torej, po prihodu v cilj so sodniki, kot vse kaže, presodili, da je Savšek kršil drugo točko v pravilniku, kar pomeni da je šlo za namerno odrivanje vrat z namenom aktivacije vrat. Ljubljančan je sicer v cilj prišel v času 94,93 sekunde, kar bi na koncu zadostovalo za drugo mesto. Če bi sodniki dodeli le kazen dveh sekund, bi 37-letnik kljub temu osvojil bronasto medaljo. Tako pa je zdrsnil na enajsto mesto.

Po nastopu je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da se čuti oškodovanega. “S čolnom sem lovil ravnotežje. Bil sem v sredini linije vrat. Ko sem prišel v cilj, so sodniki odločili, kot so se, pritožbe pa nismo mogli podati. Ne vemo niti, zakaj so se tako odločili. Zgodila se mi je krivica,” je dejal član tacenskega kluba.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek ostaja pri zlati kolajni iz Tokia. Foto: Profimedia

Dobil interno tekmo, mednarodne ne

Čeprav je pred tremi leti v vročem in soparnem Tokiu Savšek pred povsem praznimi tribunami osvojil naslov olimpijskega prvaka, pa njegov nastopi v Parizu še zdaleč ni bil samoumeven. Ker lahko v kajaku in kanuju barve države zastopa le en predstavnik, ga je namreč čakal oster notranji boj. Da si je izboril četrto zaporedno olimpijsko vozovnico, je moral biti namreč v internih kvalifikacijah boljši od zmagovalca svetovnega pokala in prvega slalomista svetovne lestvice Luke Božiča, medtem ko pa evropski prvak Žiga Lin Hočevar, sicer peti na svetovni lestvici, ni niti kandidiral med mesto v olimpijski reprezentanci, saj se je med elito prebil šele letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!