V Chelseaju je že prvič počilo

Nogomet 19. Avg 202419:32 0 komentarjev
Foto: Profimedia

V londonskem nogometnem klubu Chelsea, ki zadnja leta slovi po neuravnoteženem kadrovanju, so se že v prvem krogu nove sezone angleškega prvenstva znašli v težavah. Nič presenetljivega, glede na število igralcev v članskem moštvu.

Verjeli ali ne, a Chelsea ima trenutno v prvem moštvu kar 42 nogometašev. Seveda ni pravila, koliko je optimalna številka, a večinoma strategi prisegajo na približno 25 članov. Hierarhija je običajno dobro zastavljena, vsaj del ekipe pa načeloma zasedajo mlajši, ki še trkajo na vrata prve enajsterice.

Dobro porazdeljene vloge, zdrava konkurenca in možnost preboja v prvo postavo so ključni dejavniki pri ustvarjanju motiviranega in zadovoljnega kadra, čeprav stoodstotno srečni seveda nikdar niso vsi, saj je nemogoče z minutažo “nahraniti” slehernega posameznika. Ta naloga je seveda še toliko težja, če ima ekipa pod pogodbo igralcev za skoraj dve moštvi. Takšen je trenutno primer Chelseaja.

Prvi, ki je izrazil veliko nezadovoljstvo s trenutno vlogo, je angleški zvezdnik Raheem Sterling. Ta se v nedeljo, ko so modri za uvod v sezono gostili aktualne prvake Manchester City in izgubili z 0:2, ni prebil niti na klop za rezervne nogometaše.

Foto: Profimedia

Sledila je izjava za javnost s strani njegovih predstavnikov: “V Anglijo se je vrnil dva tedna prej, da bi individualno treniral, z novim trenerjem pa je razvil pozitivno delovno razmerje. Je predan, da Chelseaju pomaga na najvišji ravni. Naša pričakovanje je bilo, da bo Raheem vključen v tekmo ta konec tedna. Veselimo se razjasnitve situacije,” je izjavo, ki je naletela na zelo mešane odzive, povzel BBC.

Maresca že odpisal 12 članov?

Čeprav imajo Londončani v članski ekipi kar 42 nogometašev, je strateg Enzo Maresca, ki se je klubu pridružil to poletje, dejal, da jih je v ekipi le 30. Na kar 12 igralcev torej ne računa. Se je med njimi znašel tudi Sterling?

Izjemna globina kadra Chelsaja:

Glede 29-letnega krilnega napadalca je sicer dejal, da je šlo za “tehnično odločitev”, če bo potrebna razjasnitev, pa bodo videli v prihodnjih dneh, je dodal.

Spomnimo, od odprtja nogometne tržnice je Chelsea pripeljal že enajst novincev. Pred dvema letoma je bil del nakupovalne mrzlice na Stamford Bridgu, ki traja že tretje leto, tudi Sterling, ki je v London iz Cityja prestopil za 56 milijonov evrov.

Boehly še naprej na široko odpira klubsko blagajno. Foto: Guliverimages

Zgolj to poletje je Chelsea za nakupe namenil že 189 milijonov evrov, skupno pa od prevzema kluba s strani Todda Boehlyja že neverjetnih 1,34 milijarde evrov, pa je Američan skozi vrata prišel šele leta 2022.

Kdo skozi izhodna vrata?

Nekaj nogometašev je sicer vendarle na izhodnih vratih, nenazadnje je to tudi ključno za finančni fair play in tudi trajnostna pravila premier lige. Conor Gallagher je tik pred prestopom v Atletico Madrid, a gre za prodajo, ki ne bo vplivala na število igralcev, saj naj bi v nasprotno smer potoval Joao Felix. Tudi Ben Chilwell si lahko po besedah Maresce najde nov klub.

Trevoh Chalobah in Romelu Lukaku ne trenirata s prvo ekipo ter jima klub prav tako poskuša najti novo sredino. Nakup Belgijca za kar 113 milijonov evrov leta 2021 se je povsem ponesrečil. Zaradi visoke odškodnine in plače pa ga klub ne uspe prodati. Zadnji dve sezoni je tako v Italiji preživel s statusom posojenega nogometaša.

Trenutni kader bo praktično nemogoče osrečiti, Maresca je tako ob debiju v prvoligaškem nogometu pred izjemno težko nalogo, ki pa se mora začeti s krčenjem moštva. Trenutno vseh niti ne bi bilo mogoče registrirati za nastope v premier ligi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!