Na težko pričakovanem seznamu tudi Rogličevo ime

Kolesarstvo 11. Sep 202411:18 2 komentarja
Primož Roglič
Primož Roglič v dresu slovenske reprezentance. Foto: profimedia

Primož Roglič bo po osvojeni Vuelti najverjetneje nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu. Najprej je na to sam namignil za špansko Marco, zdaj nam je informacijo potrdil še slovenski selektor Uroš Murn.

V kolesarskem svetu še vedno odmeva izjemna slovenska trilogija. Potem ko je Tadej Pogačar osvojil Giro in Tour, je kralj Vuelte znova postal Primož Roglič. Slovenija je tako po Franciji, Španiji in Veliki Britaniji postala šele četrta država z velikim trojčkom v isti sezoni. A sezone še ni konec. Enega od vrhuncev predstavlja tudi svetovno prvenstvo. In medtem ko so Pogačarjeve namere znane že lep čas, pa so se kot odmev na Rogličevo špansko zmagoslavje sprožila tudi ugibanja o Kisovčanovem nastopu za Slovenijo.

Prah se je dvignil, ko je v pogovoru za špansko Marco na nastop namignil Roglič. Selektor slovenske moške kolesarske reprezentance Uroš Murn je o morebitnem nastopu Primoža Rogliča na svetovnem prvenstvu za Sportklub dejal: “Načeloma ja. Nastopil bo.  Skoraj zagotovo.” Ob tem je Murn priznal, da morajo na uradno potrditev počakati še nekaj dni. Roglič se je namreč ob koncu Vuelte ubadal s prebavnimi težavami, ki so povsem oklestile ekipo Red Bull Bora – Hansgrohe, ob tem pa je po treh tednih intenzivnega kolesarjenja precej utrujen.

Na seznamu za svetovno prvenstvo v Zürichu, ki bo sicer uradno objavljen v kratkem, ima selektor trenutno vse najboljše slovenske kolesarje. Ob Rogliču in Pogačarju še Mateja Mohoriča, Jana Tratnika, Matevža Govekarja, Luko Mezgeca

Uroš Murn
Selektor Uroš Murn. Foto: Aleš Fevžer

Slovenija na lestvici Mednarodne kolesarske zveze zaseda drugo mesto (le za Belgijo), kar pomeni, da bo Murn lahko v Švico peljal osem kolesarjev.

Kaj pa kronometer?

Vsaka reprezentanca ima na kronometrski preizkušnji svetovnega prvenstva na voljo dve mesti. Kdo jih bo zasedel pri Slovencih?

Če je Rogličev nastop na cestni dirki skoraj potrjen, pa vožnja na čas še ni. Murn je dejal, da se morata z Rogličem o morebitnem nastopu na kronometru še usesti, pogovoriti in uskladiti.

Po četrto kolajno

Če bo Roglič na koncu res na startu, bo že šestič nastopil na cestni dirki kolesarskega “mundiala”. Nazadnje je sicer dirkal leta 2021. Kronometra se je udeležil trikrat, v letih 2016, 2017 in 2019.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar z bronasto medaljo iz Glasgowa. Foto: Profimedia

Slovenija ima za zdaj tri medalje na svetovnih prvenstvih. Prvo, bronasto, je osvojil Andrej Hauptman leta 2001 v Lizboni. Edino kronometrsko ima v svoji lasti prav Roglič, in sicer iz Bergna leta 2017, ko je zaostal le za Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu se jima je na večni lestvici z bronom na cestni dirki pridružil še Tadej Pogačar.

Slovenija v lovu na zgodovino

Pogačar ne skriva, da meri na zlato. Z morebitno zmago na cestni dirki svetovnega prvenstva bi Slovenija postala sploh prva država, ki bi v isti sezoni osvojila vse tri tritedenske dirke, ob tem pa še zlato medaljo na SP.

Primož Roglič
Primož Roglič se je v Bergnu pred sedmimi leti veselil srebra. Foto: Profimedia

Pogi si je letos nadel rožnato in rumeno majico na Giru oziroma Touru, Rogla je dodal rdečo na Vuelti. Manjka le še mavrična.

Prvi kolesar s svetovne lestvice in zvezdnik moštva UAE ob tem lovi prav poseben dosežek, ki je za zdaj uspel le dvema kolesarjema. Giro, Tour in svetovno prvenstvo sta v isti sezoni osvojila zgolj Eddy Merckx leta 1974 in Stephen Roche leta 1987.

Vožnja na čas članske kolesarje in kolesarke čaka v nedeljo, 22. septembra. Ženska dirka “elite” bo na sporedu v soboto, 28. septembra, moška pa dan pozneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje