Razkriti razlogi za umik Marka Cubana

Košarka 15. Okt 202412:07 2 komentarja
Mark Cuban. Foto: Profimedia

Mark Cuban je v podkastu, ki ga vodi Shaquille O'Neal, še nekoliko bolj razgradil razloge za presenetljivo prodajo večinskega deleža Dallas Mavericks.

Prihodnji mesec bo minilo eno leto od trenutka, ko je ameriški poslovnež Mark Cuban presenetil s prodajo večinskega deleža franšize Dallas Mavericks. Ko je spremembo lastništva potrdilo še vodstvo lige NBA, je vajeti prevzela družina Miriam Adelson oziroma njen zet Patrick Dumont. Vrednost franšize je bila ocenjena na 3,5 milijarde ameriških dolarjev, občutek vrtoglavosti zneska in predvsem sanjskega posla pa povečuje še podatek, da je Cuban leta 2000 za lastništvo odštel ”vsega” 285 milijonov ameriških zelencev.

Posel je spremljalo veliko govoric o ozadju Cubanove odločitve, 66-letni milijarder pa je razloge razkrival s “kapalko”. Najbolj celostno sliko je predstavil v nekdanjem pogovoru v ”The Big Podcast” za katerega skrbi legendarni Shaquille O’Neal.

Razloge je razdelil v dva sklopa. Prvi je družinske narave. “Moji otroci so zdaj stari 15, 18 in 21 let. V naslednjem desetletju bi bili soočeni z velikim pritiskom. Jaz se staram. V določenih družinah to nasledstvo deluje, spet drugje otroci niso naklonjeni prevzemu. Zdaj sem jih odrešil soočanja z vprašanjem o prevzemu lastništva,” je pojasnil Cuban.

Cuban leta 2011 ob zmagoslavju v ligi NBA. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Drugi razlog je vsebinske narave. “Ko sem leta 2000 kupil Dallas, sem bil tehnični človek v ligi NBA. Obvladal sem medije. Bil sem v prednosti. Zdaj je drugače,” pravi in dodaja, da klubi potrebujejo drugačne vire prihodkov. “Poglejte Boston ali Golden State. Gradijo se dvorane, ki so središče za neke večje nepremičninske zgodbe. V teh vodah nisem domač. Ne bi želel tvegati z velikimi vložki in iskanji partnerstev. Nisem želel biti v položaju, ko ne morem sam odločati o lastni usodi,” je dodal.

V Dallasu se medtem že govori o gradnji nove dvorane. Imperij Daleson-Dumont, ki zdaj vleče vse niti kluba, v katerem igra tudi Luka Dončić, že ima zemljišče. Bolj kot nov košarkarski dom kluba nove lastnike zanima vpetost v svojevrstno igralniško letovišče, za kar pa bi se morala spremeniti tudi zakonodaja zvezne države Teksas.

Patrick Dumont. Foto: Profimedia

Kdo ima glavno besedo v Dallasu?

Patrick Dumont je eden ključnih predstavnikov novih lastnikov Dallas Mavericks. Franšizo je prevzel skupaj z Miriam Adelson, lastnico podjetja Las Vegas Sands, v katerem ima pomembno vlogo. Je predsednik, glavni finančni direktor in glavni izvršni direktor te igralniške družbe. 46-letnik je v podjetju od junija leta 2010. Na položaju glavnega izvršnega direktorja je od februarja 2016, direktor Las Vegas Sands pa od aprila 2017. V imenu Dallas Mavericks sedi tudi v svetu vodij lige NBA.

Dumont je sicer zet Miriam Adelson, poročen je namreč z njeno hčerko Sivan. Miriam je poklicno zdravnica, ki se je specializirala za zdravljenje bolnikov z odvisnostmi. Po smrti moža Sheldona je leta 2021 postala lastnica podjetja Las Vegas Sands, tretje največje igralniške verige na svetu. Je peta najbogatejša ženska v ZDA z ocenjeno vrednostjo 32,8 milijarde ameriških dolarjev. Ob tem je najbogatejša Izraelka na svetu in skupno 42. najbogatejša oseba na planetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje