Evroliga pred vrati – največji prestopi in novi obrazi

Evroliga 9. Okt 201814:37 > 14:44
Turkish Airlines EuroLeague

Le še nekaj dni nas loči do začetka nove, težko pričakovane sezone v Evroligi. Po lanski senzacionalni sezoni Reala in slovenskega bisera Luke Dončića, so tako liga kot klubi obrnili nov list in prav je, da to storimo tudi mi. Nova sezona prinaša nekaj novincev med klubi, igralci in tudi trenerji.

Evroliga bo tudi letos vključevala 16 klubov. Večni velikani, kot so CSKA, Real Madrid, Fenerbahce, grški dvojec Olympiakos in Panathinaikos, bodo tudi letos glavni favoriti za nastop na zaključnem turnirju, tja si po lanskem nastopu v Beogradu želi tudi Žalgiris. Mesto v končnici je bržkone glavni cilj za Barcelono, Maccabi, Khimki in Baskonio, ki bo v letošnji sezoni v Vitorii gostila zaključni turnir najboljše četverice. Zagotovo želijo podobo iz lanskih sezon in resno konkurirati za končnico tudi pri Anadolu Efesu in Milanu. Omenjeni dvanajsterici so se letos pridružili še črnogorska Budučnost, španska Gran Canaria, turška Darussafaka in nemški Bayern Műnchen.

Najbolj zveneče igralske okrepitve

Lanska finalista Real Madrid in Fenerbahče sta svoj kader okrepila z zgolj dvema novima košarkarjema. Real je dokazal, da še naprej stavi na slovenske košarkarje, in v svoje vrste pripeljal Klemna Prepeliča, ob tem pa vrste okrepil še z mladim Argentincem Gabrielom Deckom. Fenerbahče, ki je lani veljal za najbogatejši evropski klub, se je poleti znašel v finančnih težavah, a kljub temu uspel zadržati jedro svoje ekipe. Novinca sta prišla iz lige NBA. Turškega prvaka je okrepil Evropi dobro znani Joffrey Lauvergne in novinec v evropskih tekmovanjih Tyler Ennis, ki bo moral nadomestiti vrzel z odhodom Wannamakerja in Nunnalyja onstran Atlantika.

fiba.basketball

 Veliko je še enkrat več trgoval Milano, ki je svojo ekipo znova prenovil na branilskih položajih. Novinci Nemanja Nedović, Mike James in Amedeo Della Valle na papirju obetajo veliko, a tako je bilo že v preteklih sezonah in njihovih predhodnikih. Med najbolj zveneče okrepitve lahko uvrstimo tudi prehod Kevina Pangosa iz Žalgirisa v Barcelono, kjer bomo v novi sezoni gledali tudi Jako Blažiča. Veliko prahu je dvignil tudi povratek dvakratnega najboljšega strelca Evrolige Keitha Langforda, ki bo moči pri Panathinaikosu združil z Nickom Calathesom in skušal večkratnemu prvaku končno znova zagotoviti mesto med najboljšimi štirimi ekipami v tekmovanju. Omeniti velja še prestop Scottieja Wilbekina iz Darussafake v Maccabi ter Nigela William-Gossa in Janisa Timme, ki sta okrepila pirejski Olympiakos. V dresu Bayerna se bo predstavil še en nekdanji NBA-jevec Derrick Williams.

Turkish Airlines EuroLeague

 Med vsemi Evroligaši pa je največ trgoval Anadolu Efes. Carigrajski klub je v svojo sredino zvabil kar devet novih košarkarjev, med njimi znana imena, kot so Shane Larkin, James Anderson, Adrien Moerman, Rodrigue Beaubois in Vasilije Micić. Močno je svojo zasebno premešal tudi že omenjeni Panathinaikos, ki je poleg Langforda v Atene pripeljal DeShauna Thomasa, Georgiosa Papagiannisa, Ioannisa Papapetroua, Stephana Lasmeja.

Slovenske ljubitelje košarke bo v letošnji sezoni gotovo zanimal tudi nov obraz s področja jugovzhodne Evrope. Crveno Zvezdo bo v Evroligi nadomestila Budučnost in v Morači bomo po 15 letih znova videli najboljše evropske klube. Kar nekaj je tudi novincev v ekipi Aleksandra Džikića: Igor Drobnjak, Aaron Craft, Earl Clark, Edwin Jackson in Coty Clarke, kot zadnji pa je Budučnost okrepil tudi slovenski center Alen Omić.

KK Crvena zvezda

Novi obrazi med glavnimi trenerji

Po sezoni le redko manjkajo tudi menjave na trenerskih stolčkih. Brez dvoma najbolj zveneče ime je David Blatt, ki je sedel na klop Olympiakosa. Po vodenju turške Darussafake in pred tem Cleveland Cavaliersov v ligi NBA lahko rečemo, da je bil povratek Blatta med evroligaške trenerje težko pričakovan. S Spanoulisom in Printezisom bo skušal letos ponoviti uspeh iz leta 2014, ko je z Maccabijem osvojil Evroligo in tudi naziv najboljšega trenerja v tekmovanju.

Christian Petersen/Getty Images

Poleg Olympiakosa sta še dve ekipi zamenjali glavnega stratega, in sicer novinca Darussafaka in Gran Canaria. »Dačko« bo vodil 43-letni Ahmet Caki, ki je v pretekli sezoni sedel na klopi Albe iz Berlina. Gran Canaria pa se je ob svojem debiju v Evroligi odločila tudi za evroligaškega debitanta na klopi. To je postal sicer izkušeni 59-letni Španec Salvadore Maldonado. V svoji bogati trenerski karieri je že sedel na trenerski klopi v Las Palmasu in sicer med leti 2005 in 2009.

Nova sezona torej prinaša kar nekaj novosti. Vse do četrtka, ko bosta ob 19. uri novo sezono odprla CSKA in Barcelona pa ne zamudite prispevkov na naši spletni strani, ko bomo odgovorili na najbolj pereča vprašanja pred začetkom sezone in podrobneje predstavili tudi slovenske predstavnike in njihove vloge.

Vse tekme Evrolige si boste tudi letos lahko ogledali le na Sportklubu.