Janković tudi s podporo ministra v lov na F4 Evrolige

Evroliga 14. Maj 202010:39 > 11:19
Euroleague Basketball via Getty Images

Mestna občina Ljubljana (MOL) je v ponedeljek oddala 30 strani dolgo predstavitev slovenske prestolnice za gostitelja zaključka sezone v Evroligi. Župan Zoran Janković je v intervjuju za Dnevnik zagotovil, da bolj primernega kandidata za organizacijo zagotovo ni.

Povezano

Zaključni turnir Evrolige bi potekal od 4. do 26. junija, 18 moštev s celotnim spremljevalnim osebjem ter organizatorji pa bi v slovensko prestolnico pripotovalo že 29. junija, pišejo pri Dnevniku. Ocena stroškov celotne organizacije zaključka tekmovanja po oceni MOL znaša 3.567 milijona evrov – od tega 1.702 za nastanitev, 1.865 pa stroški organizacije.

“V športnem časopisu Ekipa sem pred kakšnimi desetimi dnevi prebral kratko novico, da se za gostitelja zaključnega dela Evrolige ponujajo Kaunas, Koln, Atene, Ankara in Beograd. Pogovoril sem se z najožjimi sodelavci in v štirih dneh smo sestavili ponudbo, ki je po mojem mnenju izvrstna,” je pogovor za Dnevnik začel Zoran Janković, ki je za organizacijo dobil zeleno luč tudi s strani ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. “Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec mi je v pogovoru zagotovil, da bo letališče v Ljubljani odprto še ta teden. Celotno predstavitev pa sem pokazal ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, ker gre za področje gospodarstva in turizma. Zagotovil nam je, da imamo njegovo popolno podporo.”

Tekme (šest krogov rednega dela in zaradi razmer izjemoma zakljuni turnir osmerice) bi gostili dvorana Stožice in prenovljena dvorana Tivoli, nekatere ostale manjše obejkte po Ljubljani pa bi ekipe uporabljale za trening.

Ob vseh izpolnjenih pogojih glede infrastrukture in nastanitvenih kapacitet, je glavni adut Ljubljane tudi odlična zajezitev epidemije koronavirusa. Janković verjame, da bi z organizacijo zaključka Evrolige turizmu prinesel prepotrebno promocijo in tudi pomoč vsem hotelskim objektom in restavracijam, saj “naj bi vsaka ekipa štela okoli 30 ljudi, a sem prepričan, da bo ta številka bolj okoli 50, potem pa so tu še novinarji, ki bodo prišli zraven.”

Janković ne izključuje niti gledalcev na tribuni, v kolikor bi poskrbeli za primerno razdaljo med njimi. “Če sedimo v dvorani križno po meter in pol narazen in gledamo vsi v isto smet, potem ne bi smel biti problem,” je prepričan prvi mož Ljubljane, ki je osebno navezal stik s prvim človekom najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja Jordijem Bertomeuom.

“Bertomeu ima rad Ljubljano. Ne vem, kakšna bo odločitev, a njemu Ljubljane sploh ni bilo treba predstaviti, saj jo je že obiskal. Predstavitev je namenjena bolj drugim. Imava zelo spoštljiv odnos,” pravi Janković, pogovor z novinarjem Dnevnika Gregorjem Terzičem pa ob predpostavki, da ni zagtovila, da se bo to res zgodilo, zaključuje z besedami: “Bomo pa pripravljeni, če se vse izteče po naših željah. Naredili smo vse, kar znamo in zmoremo.”