Maribor tudi na povratni tekmi nadigral Valur

Liga prvakov 17. Jul 201921:21 > 21:30
NK Maribor/Grega Wernig

Nogometaši Maribora so tudi na drugi tekmi prvega predkroga lige prvakov nadigrali islandski Valur in se s skupnim rezultatom 5:0 uvrstili v naslednji krog. Valur je v Ljudskem vrtu padel z 2:0.

Darko Milanič je na zelenico poslal identično enajsterico kot na prvi tekmi. Vijoličasti so hitro zagospodarili na zelenici in prevzeli pobudo. Že v tretji minuti je v Ljudskem vrtu prvič zahrumelo. Z roba kazenskega prostora je sprožil Dino Hotić, vodstvo slovenskih prvakov pa je preprečil okvir vrat. No v 11. minuti pa rešitve za Halldorssona ni bilo. Akcijo za gol je začel Hotić, ki je podal v osrčje kazenskega prostora, kjer je bil na pravem mestu Rok Kronaveter, ki je brez težav zadel za 1:0. Mariborčani so naslednjič zapretili v 16. minuti, ko so napadli po levi. Viler je žogo podaljšal do Tavaresa, ki pa je nastreljal islandski blok. Dobrih pet minut kasneje je z roba kazenskega prostora meril še Kotnik, tokrat se je z obrambo izkazal Halldorsson.

Obleganje islandskih vrat je sadove vnovič obrodilo v 32. minuti, ko se je med strelce vpisal kapetan Maribora Marcos Tavares. Brazilec je najprej lepo sprejel žogo in si jo podal z leve na desno nogo ter nato natančno zaključil v levi spodnji kot.

Po povišanju vodstva so se Mariborčani povlekli nazaj, Islandci pa so do konca polčasa dvakrat zapretili. Najprej v 38. minuti, ko je strel Ingvarssona blokiral Vrhovec, najbolj vroče pa je bilo v 40. minuti, ko je Adolphsson padel ob Vilerju. Glavni sodnik je najprej pokazal na belo točko, po posvetu s pomočnikom pa odločitev popravil in članu gostujoče ekipe pokazal rumeni karton zaradi simuliranja.

Pred začetkom drugega dela trenerja nista opravila menjav, prvi pa so v nadaljevanju zapretili Mariborčani. Že v 48. minuti bi lahko na 3:0 povišal Vrhovec, ki mu je v prostor sijajno podal Kronaveter. V 55. minuti je Vrhovec poskusil še z razdalje, a je bil na pravem mestu Halldorsson. Milanič je v 57. minuti opravil dvojno zamenjavo. V igro sta vstopila Jasmin Mešanović in Rudi Požeg Vancaš, ob aplavzu pa sta se proti klopi sprehodila Kotnik in Kronaveter.

Prav Požeg Vancaš bi lahko že po osmih minutah igre povišal prednost Maribora na 3:0. Najdražja okrepitev vijoličastih v zgodovini je poskusila s strelom od daleč, z obrambo pa se je izkazal Halldorsson. V 69. minuti je s strelom od daleč vnovič zapretil Hotić, ki je meril previsoko. Mariborčani so vnovič napadli v 71. minuti. Po podaji v kazenski prostor je z glavo poskusil Mešanović, ki je meril nenatančno. Pred vrati bi lahko žogo čez črto preusmeril Požeg Vancaš, ki pa je bil za nekaj centimetrov prenizek, da bi lahko resneje sprožil.

Mariborski trener je še zadnjič menjal v 73. minuti, ko je Vrhovca zamenjal Martin Kramarič. Po mirnih minutah je v 88. minuti za goste od daleč poskusil Petry, ki pa je meril mimo leve vratnice Pirića. V isti minuti je v kazenskem prostoru vijoličastih nevarno preigraval še Ingason, ki pa je na koncu nastreljal domači blok. Akciji Valurja sta predramili Mariborčane, ki so že v naslednji akciji imeli krasno priložnost za tretji gol. V sredino je podal Milec, Požeg Vancaš pa je vnovič ostal brez zadetka. Zadnjo priložnost je v tretji minuti sodniškega dodatka zapravil Mešanović, ki je sicer že ugnal Halldorssona, a so se Islandci rešili s posredovanjem na črti. Rezultat je tako ostal 2:0, Mariborčani pa so se zasluženo razveselili uvrstitve v drugi predkrog lige prvakov, kjer jih čaka švedski AIK.

Končna statistika: posest (54-64), streli (20-5), streli v okvir (6-1).

Mariborov naslednji tekmec bo švedski AIK
Vijoličasti se bodo v 2. predkrogu pomerili z AIK-om iz švedske. Slednji je na povratni tekmi spreobrnil rezultat s prve tekme in s 3:1 premagal armenski Ararat. V uvodu drugega polčasa je bil dvakrat natančen Henok Goitom, delo pa je dokončan Sebastian Larsson. Častni zadetek za Ararat je v 77. minuti dosegel Anton Kobyalko. Maribor bo prvo tekmo z AIK-om odigral 24. julija v Ljudskem vrtu, povratna pa bo teden dni (31. julija) kasneje v Stockholmu.