Kavčič za Sportklub: "Zdrav se bom vrnil v TOP 100"

ATP 10. Nov 201616:01 > 16:28
Getty Images

Pred zaključkom sezone smo se pogovarjali z Blažem Kavčičem, nekoč 68. igralcem sveta, ki si po poškodbi utira pot nazaj med najboljše. Spregovoril je o psihično napornem letu 2016, Davisovem pokalu in ciljih za prihajajočo sezono.

Blaž, sezona ni bila prijetna. Ali so te poškodbe sedaj dokončno pustile pri miru?

V Uzbekistanu sem si na challengerju zvil gleženj, kar se je kasneje izkazalo za manjšo težavo, saj sem tam očitno staknil tudi neko bolezen. Takoj po prihodu domov sem moral za deset ur na urgenco. Sledilo je deset dni ležanja v postelji, bil sem nepremičen, izgubil štiri kilograme. Tako da, gleženj me je takrat še najmanj skrbel.

Je šlo za kakšno infekcijo?

Zdravniki so najprej pomislili, da je legionela, potem pa sum ovrgli. Še sedaj ne vedo točno, bilo pa je grozno, strašljivo, pomislil sem, če bom sploh zdržal…

Prvo polovico sezone si v celoti izpustil. Kaj je bil točen razlog?

Imel sem zlomljeno koščico v stopalu in delček sem moral kirurško odstraniti, ker se mi je pomikal po podplatu. Trajalo je kar precej časa, da sem nogo zacelil, saj se v stopalu nahaja veliko živcev.

Je bila za to kriva napačna obutev?

Že celo življenje igram s supergami Lotto in s podplati sem imel tako veliko težav, da res nisem želel več tvegati, zato je bila res nujno potrebna menjava. So pa tudi zdravniki dejali, da se mi te težave morda pojavljajo zaradi obutve, zato imam sedaj druge športne čevlje.

Pa še zmeraj nosiš Lotto?

Ne. Na ta račun sem tudi izgubil pogodbo za točno določen model, saj ti je ne podaljšajo, če ne igraš z njihovimi supergami, ampak nekako nisem več upal tvegati. Ker če obstaja že majhna verjetnost, da imam težave s stopali zaradi tega, potem raje izberem kaj drugega. Opremljevalca trenutno nimam, igram pa s Babolat čevlji in Lotto oblačili, ker mi jih je od prej toliko ostalo.

Ali ekipa Blaža Kavčiča ostaja nespremenjena? Kdo bo s teboj na turnirjih v sezoni 2017?

Že skoraj eno leto je v vlogi mojega trenerja Miha Mlakar, ki z mano potuje na večino turnirjev. V ekipi je še zmeraj tudi kondicijski trener Klemen Jakše in menedžer Gašper Pavli.

Kako je s zaščiteno uvrstitvijo (op. p.: protected ranking)? Jih imaš še kaj na voljo?

Z nekaterimi rezultati v drugi polovici sezone sem na srečo obdržal dovolj dobro uvrstitev in mi zaščitene uvrstitve ni bilo potrebno porabiti. Mislim, da so mi ostale še tri ali štiri vnovčitve, ki jih nameravam uporabiti v kvalifikacijah za tiste  ATP turnirje, kjer bo meja (“cut-off”) med 150. in 200. mestom na svetu. Za Melbourne mi ni potrebno skrbeti, ker sem si že zagotovil uvrstitev v kvalifikacije.

https://www.instagram.com/p/5O0zrADdhT/

Lahko v Davisovem pokalu Slovenija še računa nate, kljub temu, da nam letos ni šlo prav dobro?

Hja, ne vem, potrebno se bo usesti in pogovoriti s kapetanom in zvezo. Doživel sem precej kritik, ker me nazadnje ni bilo zraven, pa čeprav sem imel po mojem mnenju kar ustrezno opravičilo. Manjkal sem pol leta, vračal sem se po poškodbi, podlaga je bila neprimerna, sicer pa sem se očitno odločil prav, ker sem potem osvojil veliko število točk in tako ohranil vsaj znosen “ranking”. Potrebno se je zavedati, da sem vsa ta leta vedno sodeloval, zaradi tega marsikdaj svoje zdravje postavil na drugo mesto

Kaj konkretno te je zmotilo?

V intervjujih so kapetan in vodilni ljudje s Teniške zveze dajali takšne izjave, ki niso ravno dobronamerne. Saj pravim, potrebno se bo pogovoriti, ali bomo vsi igrali, ali ne, kdo bo v ekipi, kdo bo kapetan itd.

Obdelajva še bolj prijetne teme. Stanu Wawrinki je pri tvojih letih uspelo osvojiti prvi turnir za Grand slam. Ali tudi sam računaš, da bi ti šele sedaj uspel kakšen vrhunski rezultat?

Po pravici povedano je moja glavna želja, da sem zdrav in nemoteno treniram ter igram. Praktično nemogoče je imeti sezono brez kakršnih koli bolečin, a res bi rad spet odigral sezono s 25 kakovostnimi turnirji, v kateri ne bi manjkal cel mesec, tri mesece ali pa celo pol sezone v kosu. Ko sem zdrav in imam za seboj dovolj tekem ter začnem dobro igrat. takrat premagujem dobre igralce, na terenu se počutim odlično in sem konkurenčen. Vprašanje je samo, ali bom zdrav, ker če mi bo uspelo priti v ta ritem, sem prepričan, da imam kvaliteto za vrnitev vsaj med najboljših 100 na svetu.

Kaj pa porečeš na dogajanje pri vrhu ATP lestvice? Đoković je sestopil z vrha, nov vodilni je Andy Murray. Mnenje?

Podrobno ju spremljam in to zame ni nikakršno presenečenje. Murray v mojih očeh velja za enega največjih garačev na turneji ATP, zelo je marljiv, veliko trenira. Vsi vemo, da je imel Novak v tej sezoni veliko težav, zlasti po Roland Garrosu.

Pa meniš, da je šlo tu za probleme v okviru njegove družine, ali je zgolj izgubil motivacijo, ker je pač osvojil še zadnjo veliko lovoriko, ki mu je manjkala?

Mislim, da se je po zmagi v Parizu predvsem močno sprostil, kot radi rečemo “odklopil”. Vzel si je več časa za oddih, kot pa če ne bi osvojil turnirja, a vseeno drži – to ni glavni razlog za nedavne podpovprečne predstave, vsaj glede na njegove standarde. Prepričan sem, da so ga družinske težave načele. Niti na treningih ni mogel biti več 100-odstotno z glavo pri stvari in to je odigralo najpomembnejšo vlogo.

Getty Images

Kakšne so tvoje napovedi za zaključni Masters v Londonu?

Glede na to, kakšno ima Đoković zgodovino z ostalimi konkurenti v skupini, vsekakor pričakujem njegovo uvrstitev v polfinale. Vprašanje, kako bo Murray reagiral na to težko priborjeno prvo mesto. Do sedaj je garal, garal in še enkrat garal, da je prišel do tega cilja, tako da se utegne malce sprostiti in to včasih za igralca ni dobro. Razlike med “top” tenisači so majhne in če ni prave osredotočenosti, se hitro zalomi. Pričakujem izjemno zanimiv Masters, saj od nastopajočih lahko vsak premaga vsakega. No, v odločilnih trenutkih bosta Novak in Andy pokazala, da sta vendarle razred zase.

Za konec se ozriva še v prihodnost in to, kako vidiš vrh ATP lestvice čez par let, ko se bo velika četverica poslovila od aktivnega igranja. Letos si imel priložnost igrati že proti dvema takima igralcema, ki veliko obetata…

Res je. Igral sem proti Felixu Auger Aliassimu in Stefanosu Tsitsipasu. Oba fanta imata ogromno perspektivo, zlasti Kanadčan, ki za moje pojme nima ene slabe točke. Samo vprašanje je, kdaj bo svojo igro sestavil na tako raven, da bo dosegel vrh. Na trenutke forsira, posledično dela nepotrebne napake. Z žogo si želi narediti preveč, kar na nižji ravni profesionalnih tekmovanj sploh ni potrebno, če želiš zmagovati. Ko bo to popravil, bo kmalu del svetovne teniške elite. Od teh tenisačev, ki že sedaj nastopajo na ATP turnirjih, med najstniki vsekakor močno izstopa Alexander Zverev. On je glavni kandidat, da mu uspe priti med elitno deseterico.