Maraton v Radencih v znamenju kenijskih tekačev

Atletika 19. Maj 201814:01 > 14:11
Facebook Maraton Treh Src

Kenijec Daniel Chebolei Rotich in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa sta slavila na 38. maratonu treh src v Radencih. Državni naslov v maratonu sta si zagotovila skupni tretji Aleš Žontar in četrta Jasmina Pitamic Vojska.

Rotich je 42 km in 195 metrov dolgo preizkušnjo pretekel v času 2:19:02, Moraa pa je v cilj prišla v času 2:44:22. Izida slovenskih prvakov sta bila 2:36:20 in 2:58:27.

“Bilo je kar vroče in zato je bilo dobro, da sva se z Blažem Orešnikom do 32 kilometra menjavala na čelu, potem pa je začel popuščat in sem šel s svojim ritmom naprej. Še prejšnji teden sem zmagal v Vipavi na gorskem maratonu in nisem vedel, kako bodo noge zdržale. A je šlo. S Kenijci se ne moremo meriti, ti, ki so bili tu, so napol profesionalci, mi pa smo čisti amaterji. Želel sem teči pod 2:40 ure, kar mi je tudi uspelo,” je po maratonu za STA pojasnil gorski tekač in poklicni vojak Žontar, ki je po desetih nastopih v Radencih prvič postal državni prvak.

Državna prvakinja Pitamic Vojska je bila v cilju povsem izmučena: “Saj ne vem, kaj naj rečem. Med tekom nisem vedela, kakšne čase imam in sem se bolj ukvarjala sama s sabo. En del ‘filma’ med tekmo mi manjka. Zdaj je v cilju boljše, moram pa priznati, da mi je bilo vmes že zelo težko. Pa nas je ob koncu spodbudila publika ob progi.

Tudi na 21 km je zmago slavil Kenijec. Prvi je cilj prišel Maiyo Kimaiyo Hilary Kiptum (1:05:08), najboljši Slovenec pa je bil s četrtim mesto Urh Poteko (1:13:03). Med atletinjami je slavila Kenijka Moraa Christine Oigo (1:15:44), Helena Javornik pa je osvojila tretje mesto (1:26:52).

Na 10 km preizkušnjo je slavila Ines Matjaž, med atleti pa je v cilj prvi pritekel Timotej Bečan. Na najkrajši razdalji pet kilometrov sta bila najboljša Jan Brešan in Urška Martinec.