Padel nov svetovni rekord v maratonu!

Atletika 16. Sep 201811:26 > 11:35
Twitter

Kenijec Eliud Kipčoge je v Berlinu postavil nov svetovni rekord v maratonu, od prejšnje najhitrejše znamke pa je bil hitrejši za več kot minuto!

Berlin velja za idealno prizorišče za doseganje svetovnih rekordov v najdaljši olimpijski disciplini, saj je bilo tu doseženih zadnjih sedem svetovnih rekordov. Zadnji je bil dosežen pred štirimi leti, ko je Dennis Kimetto 42,195 km pretekel v času 2:02:57.

Olimpijski prvak iz Ria je bil od tega rekorda še precej hitrejši, saj je tekel 2:01:40, kar je nov korak k temu, da pade tudi, nekoč povsem nedostopen, mejnik – preteči razdaljo 42 kilometrov pod dvema urama.

33-letni Kipčoge je aktualni olimpijski prvak v maratonu iz Ria de Janeira, letos je bil najboljši tudi na 42-kilometrski razdalji v Londonu, s prvim mestom pa je ubranil lansko zmago v nemški prestolnici. V maratonca se je sprofiliral po odlični karieri v atletiki na dolgih razdaljah, sicer pa velja za trenutno najboljšega tekača maratonov – zmagal je na kar na enajstih od skupno 12-tih, na katerih je doslej nastopil.