Slovenska junakinja dne zaradi kofeina ni mogla spati

Atletika 10. Jun 20245:00 0 komentarjev
Nasmejana Neja Filipič. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Neja Filipič je dosegla slovenski dosežek tretjega dne evropskega atletskega prvenstva v Rimu in v troskoku zasedla sedmo mesto. Izkušena slovenska atletinja za prihodnost obljublja še nekaj večjega.

Neja Filipič se po letu 2022, ko je navdušila s (tro)skokom, dolgim 14,42 metra, temu odličnemu dosežku ni približala. Tudi in predvsem zaradi zdravstvenih težav, ki pa so zdaj preteklost. To se vidi tudi v njenih skokih, ki so vse daljši, in samozavesti, ki je vse večja. Da je to tako, je ne nazadnje spet potrdila v Rimu, ko je po dveh prestopih pred tretjim poskusom “visela”.

Grozilo ji je, da bo ostala brez drugih treh skokov, ki so na voljo za najboljših osem skakalk od 12 finalist, potem pa se je tja, kamor je želela, prebila. In za konec skočila najdlje, 14,22 metra, kar je zadostovalo za visoko sedmo mesto.

“Že nekaj časa sem konstantna, čakam pa še tisti pravi presežek. Verjamem, da sem ga prihranila za olimpijske igre v Parizu,” je bila po nastopu nasmejana 29-letna slovenska atletinja, ki bo v Rimu, bolj za trening, nastopila tudi v skoku v daljino.

FOTO: Profimedia.

Sedmo mesto v troskoku v Evropi. Ste zadovoljni?
Sem in nisem. Letos sem pri rezultatih okoli 14,10 zelo stabilna. Čakam pa, da naredim preskok. Čakam, da se to zgodi, ampak očitno bo treba počakati na olimpijske igre.

Kaj vam je hodilo po glavi po dveh neuspešnih poskusih v prvih dveh serijah?
Letos sem že dvakrat naredila prestopa v prvih dveh skokih, potem pa se rešila v tretjem. Tudi danes je prišlo do tega in sem skušala ostati zbrana. Je pa pomagalo, ker vem, da lahko skočim prek 14 metrov, ne da stopim na desko, tako da sem bila mirna.

Tretji skok me je uvrstil na osmo mesto, skakala sem peta. Morala sem počakati vsa dekleta, da so skakala, in upala, da me nobena ne bo izrinila iz prve osmerice. Dobila sem nove tri poskuse in najbolje prihranila za konec.

Je bil vaš tokratni najdaljši skok optimalen?
Še zdaleč ne. Še veliko bi se dalo dodati. Ti skoki niso optimalni. Tehnično se jih da še precej izpiliti. To skačem samo iz hitrosti, tako da imam še kar nekaj rezerv.

Med finalom je deževalo. Vas je dež močno motil?
Malo je bilo moteče. Sploh, ko veš, kje je odrivna deska. Ko je padal dež, se je cela proga začela svetiti, kar me je zmotilo. Sploh, ko je dež začel padati name, je postalo mrzlo. Me smo tam na pol slečene. Tudi druga dekleta je dež zmotil. Pozneje so bili skoki krajši kot pred tem.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Z uspešnim nastopom v Rimu ste se še bolj približali olimpijskim igram. Vas bomo v Parizu videli?
Na lestvici sem zdaj že res tako visoko uvrščena, da mislim, da ne morem več izpasti iz kvote za olimpijske igre. V Pariz bom stoodstotno šla. Najboljše skoke hranim za olimpijske igre in prihodnje tekme v tej sezoni.

Boste današnji dosežek proslavili?
Glede na količino kofeina, ki sem ga zaužila, verjetno še nekaj časa ne bo spanca, tako da bom verjetno malce proslavila.

Na letošnjem evropskem prvenstvu skakalci skačete zunaj atletske steze. Povsem ob tribuni. Vam je to všeč?
To je vrhunsko, saj tako nismo v senci tekov. Smo zraven navijačev. Da jih slišiš, kako navijajo. Verjetno so to naredili zaradi italijanskih skakalcev v daljino, ki sta zelo dobra. Všeč mi je bilo, ker je tudi pri nas skakala Italijanka, tako da je bila podpora res dobra.

Je bilo vzdušje na tribunah dobro?
Res dobro, ker smo skakali zraven tribune, ki je bila dokaj polna. Vzdušje na stadionu je super. Ne morem pa govoriti za teke, saj drugi del stadiona ni bil tako poln.

Vidimo, da ste si v laseh spletli kitke. Kak poseben pomen?
Kitke so že nekaj časa v modi v atletiki. Jaz sem jih prihranila za finale.

Moramo vas povprašati tudi po zdravju.
Super je. Sem zdrava, tako da … Seveda mi je dal ta rezultat zagon. Ko si enkrat tako konstanten na taki dolžini, potem čakaš, kdaj se bo zgodil preskok na več.

FOTO: Profimedia.

Ni pa za vas prvenstva še konec. V torek boste nastopali še v skoku v daljino.

Da, kar nekajkrat bom skakala tukaj. Skok v daljino bo super trening za desko. Bom bolj sproščena kot druga dekleta. Iz tega se da dobro skakati. Letos še nisem veliko skakala v daljino, tako da se bom šla zabavat, potem pa bomo videli, kaj bo.

Se lahko uvrstite v še en finale?
Če skočim blizu osebnega rekorda, se lahko zgodi še en finale. Na deskah sem v Beogradu že skočila osebni rekord. Ne vem sicer, koliko bom utrujena zaradi troskoka. So pa fantje skakali res vrhunsko. Če bodo dekleta tudi, bo težko priti v finale.

Slovenskim atletom in atletinjam gre v Rimu res dobro. Verjetno je takšno tudi vzdušje?

Trudimo se, da se spodbujamo, kolikor se lahko. Lepo se imamo. Sicer je hotel tako velik, da smo kar malo porazgubljeni. Res veliko nas je tukaj, a se tega ne občuti. Ne srečaš vseh vsak dan. Imamo pa res vrhunske nastope. Nad pričakovanji. Sploh prvi dan je bil fenomenalen. Vsak je izpolnil pričakovanja oziroma jih še presegel. Sicer pa je tudi vreme lepo. Razen danes kratek čas je tudi sonce. Jaz se imam v Rimu res dobro.

Zdi se, da se prihodnosti slovenske atletike lahko veselimo?
Super je. Vse več mladih dosega vrhunske rezultate. Lepo je tudi, ker je vzdušje v ekipi tako pozitivno, tako da mislim, da je prihodnost slovenske atletike kar svetla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!