Slovensko atletiko navdušuje deklica, ki ruši rekorde Jolande Čeplak

Atletika 13. Maj 202412:23 5 komentarjev
Živa Remic je nov velik up slovenske atletike. FOTO: AK Olimpija.

V slovenski atletiki na začetku te sezone navdušuje komaj 14-letna Živa Remic, ki je v dveh nastopih popravila tri slovenske rekorde v tekih na srednje proge. Njeni rezultati so fenomen tudi v svetovnem merilu.

Živa Remic, ki še vedno spada v kategorijo pionirk do 16 let, je pred tednom dni 600 metrov pretekla v času 1:29,94 in popravila dva slovenska rekorda.

Nov mejnik je postavila v kategoriji pionirk do 16 let (prejšnja rekorderka je bila z 1:33,55 Laura Pajtler), pa tudi v kategoriji mlajših mladink (do 18 let). Ta je bil 19 let v lasti nekdanje slovenske odlične tekačice na srednje proge, dobitnice medalje z dvoranskega evropskega prvenstva Sonje Roman (1:31,19).

Da je velik up slovenske atletike, je mlada Grosupeljčanka, ki nastopa za AK Olimpija, potrdila tudi včeraj, ko je na atletskem pokalu Slovenije za mlajše mladinke za skoraj sekundo in pol popravila pionirski rekord do 16 let. V cilj je pritekla v času 2:08,75.

Prejšnji rekord je bil kar 34 let v lasti legendarne Jolande Čeplak – svetovne rekorderke v teku na 800 metrov v dvorani, večkratne dobitnice medalj z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev.

Rezultat, ki jo postavlja v sam svetovni vrh

Za kako dober dosežek gre, kaže tudi pogled na lestvico najboljših rezultatov na svetu med atletinjami, rojenimi leta 2009 ali pozneje. Remic je z rezultatom iz Maribora druga na svetu.

Še precej bolj osupljiv je podatek, da je z rekordom, ki ga je tekla na 600 metrov, druga na svetu vse do kategorije starejših mladink (do 20 let). Torej deklet, ki so tudi šest let starejše od nje.

Ob tem je treba v isti sapi dodati, da je to disciplina, ki na atletskih tekmovanjih in mitingih, sploh med starejšimi mladinkami, ni na sporedu prav pogosto.

Je pa jasno, da je mlada atletinja, ki še vedno obiskuje osnovno šolo, super talent, ki slovenski atletiki obeta novo odlično tekačico v disciplini, v kateri smo Slovenci imeli že kup vrhunskih tekačic. Prej Čeplak in Brigito Langerholc, zdaj v teku na dva stadionska kroga navdušuje Anita Horvat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje