Formula 1 predstavila najhitrejšo ulično stezo na svetu!

Avtomoto 18. Mar 202116:15
VN Savdske Arabije
Formula 1

Vodstvo tekmovanj je razkrilo vse podrobnosti ulične steze v Džedi, kjer bo pod sojem žarotemov potekala najhitrejša ulična dirka v zgodovini Formule 1.

Steza v Džedi je z dolžino 6175 m tudi med najdaljšimi v karavani Formule 1. V tej sezoni bo daljša samo legendarna belgijska steza Spa-Francorchamps (7004 m).

Ulično stezo zaznamuje 27 zavojev, povprečna hitrost pa naj bi znašala kar 250 km/h. To pomeni, da bo VN Savdske Arabije definitivno med najhitrejšimi v tem prvenstvu.

Zaenkrat ostajajo skrivnost samo še deli steze, kjer bodo dirkači lahko uporabljali DRS. DRS cone bodo dirkačem olajšale prehitevanja, gledalcem pa ponudile več akcije.

Steza poteka 12 km severno od središča mesta Džeda, ki leži na obali Črnega morja. Dirka naj bi potekala v večernem terminu, kar velja ttudi za VN Singapurja in Bahrajna.

Vedno je razburljivo razkriti podrobnosti nove steze in pri stezi ‘Jeddah Street Circuit’ ni nič drugače,” je povedal upravni direktor Formule 1 Ross Brawn, ki je dodal:

Ves čas smo sodelovali s Tilkejovo ekipo in promotorjem, da smo zagotovili stezo, ki bo navijačem dala spektakel, dirkačem pa predstavljala izziv. Steza združuje vse razburljivosti uličnega dirkanja, ima pa tudi hitre dele, kjer bodo dirkalniki razvili visoke hitrosti. Tam bo veliko možnosti za prehitevanja. Tudi okolica je neverjetna, obala Črnega morja je spektakularna. Komaj čakamo, da bo tukaj potekala prva dirka.

Savdska Arabija bo prvič gostila elito dirkaškega športa. V novi sezoni je načrtovanih rekordnih 23 dirk. Vse skupaj se bo začelo 28. marca z VN Bahrajna, končalo pa 12. decembra z VN Savdske Arabije.

Formula 1 se v novi sezoni seli na kanale televizije Sportklub!

Komentari

Vaš komentar