Prvi človek formule 1 aprila na sodišče

Formula 1 17. Jan 201412:09 > 12:09
Getty Images

Veliki šef formule 1 Bernie Ecclestone se je znašel pod novim plazom obtožb. Britanec že odstopil iz upravnega odbora F1, da bi se lahko čim bolje pripravil na obrambo. Sojenje naj bi se začelo aprila.

Državno tožilstvo v Münchnu trdi, da je Bernie Ecclestone leta 2006 ob prodaji deleža v formuli 1 bavarski banki od Gerharda Gribkowskyja prejel 66 milijonov dolarjev, nato pa mu je vrnil 44 milijonov. Tožilstvo meni, da je Ecclestone na ta način delež prodal tistemu, ki si ga je izbral sam. Zanimivo, da je bil Gribkowsky zaradi omenjenih denarnih transakcij leta 2012 obsojen na osem in pol let zaporne kazni. Tudi tokrat bo sojenje vodil isti sodnik, ki očitno nima veliko popuščanja do tovrstnih malverzacij.

Ecclestone obtožbe zanika
Že 83-letni podjetnik vse obtožbe krčevito zanika in trdi, da ni storil prav nič nezakonitega. Ecclestone je sicer priznal, da je določeno vsoto denarja (10 milijonov funtov) res izročil Gribkowskyjemu, ker naj bi mu slednji grozil in ga izsiljeval z davčno ureditvijo njegovega družinskega sklada.

Po nemškem zakoniku za podkupovanje grozi od tri mesece do deset let zapora.

Istočasno z razkritjem nove obtožne je Ecclestone odstopil iz upravnega odbora F1. V teoriji to pomeni, da je Britanec izgubil vso moč odločanja v najhitrejšem bencinskem cirkusu, v praksi pa naj se veliko ne bi spremenilo. Kaj bi se v primeru obsodbe lahko zgodilo s formulo 1, si v tem trenutku ne upa napovedati nihče. Bržkone pa nič dobrega, saj ima Britanec v tem trenuku večino niti v svojih rokah.