Ecclestone izgubil kompas? Iz koledarja črtal še Monzo!

Formula 1 2. Jul 201414:32 > 16:27
Getty Images

Ljubitelji formule 1 velikemu šefu Bernieju Ecclestonu že nekaj let očitajo povsem nelogične poteze, tudi najnovejša, da iz koledarja dirk po letu 2016 črta dirko iz Monze, brez dvoma ne bo naletela na pozitivne kritike.

Dirka v Monzi je od samega začetka z eno izjemo stalnica v koledarju dirk formule 1. Za nameček domači tifozi nikoli ne razočarajo in praktično do zadnjega kotička napolnijo tribune, na katerih vlada pravo navijaško vzdušje. Vendar vse skupaj ni dovolj za poslovno politiko Bernieja Ecclestona. Kot je dejal Britanec, bo do novega podpisa pogodbe z lastniki dirkališča prišlo zelo težko.

“Ne verjamem, da bomo podaljšali pogodbo. Zadnji je bil za nas iz ekonomskega vidika prava katastrofa. Po letu 2016 dirke v Monzi najverjetneje ne bo,” je Ecclestone dejal za Gazzetto in se obregnil še ob vse slabšo gledanost najhitrejšega oktanskega cirkusa v zadnjem času: “Gledanost v Italiji je manjša kot drugje. Kako jo povečati? Če bi bil Ferrari prvi in drugi na kvalifikacijah in bi zmagoval na dirkah, bi se gledanost dvignila tudi drugje po svetu. Moštva pa bi morala manj nadzirati dirkače, dopustiti bi morala spontanost, nepredvidljivost, da bi lahko v javnosti govorili mirne vesti.”

Številni nasprotniki Ecclestona bi mu hitro znali odgovoriti, da je za nepopularnost formule 1 v zadnjem času kriv predvsem sam v navezi z Mednarodno avtomobilistično zvezo. Številna nejasna in od časa do časa tudi povsem nelogična pravila, ter golo slednje dobičku pač nista po godu pristnim ljubiteljem formule 1.