Alonso: Naslov sem izgubil julija

Ljubljana – Navijači Ferrarija tudi v letošnji sezoni lahko le spremljajo Sebastiana Vettla, kako hiti proti četrtemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka. Fernando Alonso meni, da je naslov izgubil že sredi poletja.

Mislim, da je težave v našem razvoju. Nismo se dobro privadili na pnevmatike, niti nismo naredili naprej korakov, ki smo jih načrtovali. Na papirju smo imeli boljši dirkalnik, na stezi pa ne tako. To nas je upočasnilo, za nameček so prišle še spremembe Pirellijevih pnevmatik. Jasno je, da so nekateri izgubili, drugi pa pridobili, kot Sauber. Ampak Pirelli je bil zaradi eksplozij primoran v takšne spremembe in ta odločitev ni bila sprejta, da bi nekdo pridobil, drug pa izgubil. To je bilo v dobro prvenstva in mi pri tem nismo mogli narediti ničesar,” je nekaj razlogov za novo povprečno sezono navedel prvi voznik Ferrarija Fernando Alonso.

Španec sicer še vedno ima matematične možnosti za naslov, a so te po petih zaporednih zmagah Sebastiana Vettla praktično nične. Dvakratni svetovni prvak je prepričan, da je naslov zapravil že julija na veliki nagradi Velike Britanije, ko pri poskočnem konjiču niso naredili potrebnega koraka naprej, ki bi ga v boju z Red Bullom potrebovali.

Alonso se bo moral na koncu najverjetneje zadovoljiti z naslovom podprvaka. Trenutno ima pred tretjeuvrščenim Kimijem Räikkönenom (Renault) 30 točk prednosti. Na zadnji dirki na Japonskem je Alonso Ferrari pripeljal do četrtega mesta, višje enostavno ni šlo. “Mislim, da smo dali vse od sebe. Tudi če bi startal iz prvega mesta, so si Vettel, Webber in Grosejan zaslužili, da so bili pred nami, saj so bili hitrejši celoten vikend. Pomembno je, da smo osvojili dovolj točk in da smo, zahvaljujoč težavam Mercedesa, uspeli napredovati. Pred nami so še štiri dirke, da se branimo in poskušamo povečati svojo prednost. Ta sedaj znaša deset točk, kar pa zagotovo ni dovolj,” je Španec izpostavil tudi pomembnen boj v konstruktorskem prvenstvu, kjer imajo rdeči iz Maranella le deset točk prednosti pred Mercedesom.

Sezona formule 1 se bo 27. oktobra nadaljevala v Indiji.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images