Zgodovinski dan: Rossi v Mercedesu, Hamilton na Yamahi

Formula 1 11. Dec 201919:19 > 19:22
Monster Energy

Največja zvezdnika Formule 1 in razreda Moto GP Lewis Hamilton in Valentino Rossi sta za nekaj ur zamenjala svoji mesti in se prvič znašla na isti progi ob istem času.

Skupni sponzor Lewisa Hamiltona in Valentina Rossija – Monster Energy – je organiziral nekaj, kar so številni opisali kot “zamenjava stoletja”. Aktualni prvak formule 1 se je tako usedel na letošnji model Yamahe, The Doctor pa se je preizkusil v šampionskem dirkalniku Mercedesa iz leta 2017. Vse skupaj se je dva tedna po zaključku letošnje sezone dogajalo v Valencii na stezi Ricardo Tormo.

Britanec je tokrat prvič dobil priložnost preizkusiti dirkalnik kraljevega razreda, potem ko je pred časom že testiral Yamaho za nastopanje v razredu SuperBike. Vale je na drugi strani v preteklosti že večkrat testiral dirkalnik Ferrarija, tokrat pa je prvič dobil priložnost, da sede za volan Mercedesa.

Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy
Monster Energy


V preteklosti Hamilton in Rossi nista skrivala naklonjenosti in spoštovanja drug do drugega, tokrat pa sta se znašla tudi v vlogi mentorja.

“Fantastično je videti legendo kot je Valentino v dirkalniku. Navdušen sem zaradi njega, ker bo prvič odkril dirkalnik. To me spominja na čas, ko sem se jaz prvič znašel v dirkalniku Formule 1. Ko vidiš celotno ekipo okoli sebe, govora je o povsem drugačni zveri,” je dejal Hamilton in dodal: “Bilo je neverjetno ‘kul’ oditi na stezo na motorju in pred seboj videti Valentina na isti ‘mašini’.”

Devetkratni svetovni prvak je izpostavil, da je bil do sedaj velik navijač Hamiltona, v prihodnje pa bo njegovo navdušenje nad njim samo še večje. “Imeli smo fantastičen dan, potem ko sta se dva najvišja razreda avto-mota ne samo srečala, temveč tudi delala skupaj. Počutil sem se kot pravi dirkač Formule 1 in nisem želel, da se dan konča. Prav tako sem vozil svojo M1 na progi skupaj z Lewisom. To je bil ponosen trenutek za ekipo, ker smo svojo strast lahko podelili z njim. Tehnično je Valencia težka proga, pihal je močan veter in v določenem trenutku sem pomislil, da Lewis ne bo mogel več, toda na dirkalniku je bil fantastičen in njegov položja na M1 je bil odličen. Mislim, da se je odlično zabaval, kar je bilo najbolj pomembno,” je dodal Rossi.