Zak Brown: Formula 1 je v krhkem stanju

Formula 1 5. Apr 202020:39 > 20:42
Charles Coates/Getty Images

Šef ekipe McLaren Zak Brown je dejal, da so razmere v Formuli 1 zelo problematične. Trenutni premor bi lahko za nekatere ekipe bil precej grozljiv.

Koronavirus je ustavil tudi Formulo 1. Vse dirke so odpovedane ali preložene najkasneje do sredine junija. Veliko vprašanje pa obstaja ali se bo sezona nadaljevala ko bo na sporedu VN Kanade. Glavni šef McLarna Zak Brown pravi, da so potrebne velike spremembe. 

“Za nekatere ekipe je trenutno stanje grozljivo,” je dejal Brown.

V ponedeljek se bo sešlo vodstvo Formule 1 z namenom, da raziščejo možnosti kako v naslednjih mesecih privarčevati nekaj denarja. Brown meni, da je treba letvico za maksimalno plačo, ki je trenutno nastavljena na 175 milijonov dolarjev še precej znižati.

“Ali se mi zdi, da bosta dve ekipi izginili? Da. Pravzaprav lahko vidim, da bodo izginile štiri, če se tega ne naredi tako kot je treba. V obzir je treba vzeti koliko časa je potrebno, da ustvariš ekipo v Formuli 1. Glede na trenutno gospodarsko in zdravstveno stanje mislim, da ne bo ljudi, ki bi želeli prevzeti te ekipe. In zato mislim, da je Formula 1 v krhkem stanju,” je Brown povedal za BBC. 

Formula 1 mora zmanjšati stroške za naslednje leto 2021 in uvesti spremembe, ki bi uravnotežila konkurenco. Odpovedane dirke prinašajo manj dobička in zato bi bilo potrebnih 150 milijonov dolarjev proračuna še dodatno znižati.

“Vsi so na 150 milijonih dolarjev, a velika večina vključno z največjimi ekipami je pripravljena proračun znižati”, dodaja šef McLarna, ki bi želel, da bi bila meja 100 milijonov dolarjev toda predlaga kompromisno rešitev v znesku 125 milijonov dolarjev.