Kmalu naj bi se zgodilo to, kar navijači čakajo že leta

Avtomoto 19. Feb. 20229:18 > 9:43
Delite:
V prihodnjih letih se bo na startu pojavila nova konkurenca. Foto: Guliverimage

Sin Maria Andrettija, nekdanjega svetovnega prvaka v formuli 1, se namerava seriji kraljevskih avtomobilističnih tekmovanj priključiti z lastno ekipo. Michael Andretti je na Mednarodno avtomobilistično zvezo (Fia) že naslovil zahtevo za sodelovanje v letu 2024. Tako bi se po devetih letih lahko znova zgodilo, da bi imeli na startu enajst moštev.

Podjetje Andretti Global ima po prepričanju Maria Andrettija vse potrebne vire in izpolnjuje vse pogoje za sodelovanju v formuli 1. Končna odločitev je seveda v rokah Fie, je na tviterju potrdil Mario Andretti.

Lani je Michael Andretti želel prevzeti švicarsko moštvo Alfa Romeo, a bil pri tem neuspešen. Zdaj je zagnal lasten projekt, ki naj bi postal enajsta ekipa v tekmovanju formule 1. Trenutno jih je 10, nazadnje pa se je seriji leta 2016 pridružila ameriška ekipa Haas.

Zanimanje za formulo 1 v ZDA močno narašča, k temu pa je izdatno pomagala tudi serija Drive to Survive na Netflixu. Letos bodo ZDA gostile kar dve dirki, eno v Austinu, drugo v Miamiju. Vodstvo formule 1 pa se dogovarja tudi za gostovanje v Las Vegasu.

Mario Andretti je eden od velikanov ameriškega avtomobilizma. Leta 1978 je v moštvu Lotusa osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli 1. V formuli 1 je nato v sezoni 1993 dirkal tudi njegov sin Michael, kasneje pa se je ta usmeril v formulo Indy, kjer je postal lastnik enega bolj uspešnih moštev.

Karavana formule ena je imela nazadnje enajst moštev leta 2016, ko je neslavno propadel Manor Grand Prix. Vse od takrat je na startu zgolj 20 dirkalnikov, kar je po mnenju številnih odločno prenizka številka, a je potencialne novince dolga leta odbijal astronomski znesek potreben za vstop. Z uveljavitvijo omejitve proračunov se nekoliko bolj odpirajo tudi vrata za širitev konkurence.

Nova sezona, ki prinaša rekordnih 23 velikih nagrad, je sicer vse bližje. Prvič bodo dirkalniki zahrumeli 20. marca v Bahrajnu. Vse dirke si boste lahko v neposrednem prenosu pogledali na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar