Strašljiv dogodek, ki je zasenčil Maxa Verstappna

Avtomoto 9. Okt 202219:07 0 komentarjev
Pierre Gasly med polaganjem cvetja na mestu, kjer je ugasnilo življenje dobrega prijatelja Julesa Bianchija. Foto: Profimedia

Velika nagrada Japonske, ki je bila že 18. od 22 postaj karavane formule ena v letošnji sezoni, je podala dokončen odgovor o naslovu svetovnega prvaka, ki je še drugič zapored odšel v roke Maxu Verstappnu. A dosežek je precej zasenčila velika neumnost vodstva dirke, ob katerega so se obregnili domala vsi dirkači.

Spomin na grozljivi dogodek, ki se je pripetil prav na VN Japonske, 5. oktobra 2014, je še zelo svež v mislih vseh deležnikov motošporta. Prav tukaj je v okoliščinah, ki bi jih z malce hitrejšim in odgovornejšim posredovanjem lahko preprečili, ugasnilo življenje Julesa Bianchija. 25-letni Francoz je zadnja smrtna žrtev formule ena.

Več z VN Japonske:

Po tej tragični nesreči so v kraljici motošporta uvedli številne spremembe, vsak dirkaški konec tedna najbolj opazna je hiter izhod varnostnega avtomobila ob vsaki malce nevarnejši situaciji, zaradi katere morajo na stezo traktorji, s katerimi umikajo bolide. Prav v povsem neprimerno postavljen traktor je tistega usodnega 5. oktobra pred osmimi leti priletel Bianchi. Leta 2022 bi se lahko zgodba ponovila.

Japonski deja vu brez tragičnega zapleta

Ko je v uvodnem krogu deževne dirke v ogrado priletel Carlos Sainz, je bil nemudoma na stezo poslan varnostni avtomobil, ki je že ob začetku drugega kroga prestregel vodilnega Maxa Verstappna. Ker je Pierre Gasly poškodoval nos bolida, je že po prvem krogu odšel v garažo in tako padel na začelje. Ko se je vrnil na stezo in poskušal ujeti priključek kolone za varnostnim avtomobilom, je bil traktor, ki je bil zadolžen za umik Ferrarija, že na stezi.

Omeniti velja, da dogodka formula ena ni delila v prenosu, luč sveta je ugledal zgolj po zaslugi kamere na Gaslyjevem dirkalniku in takoj zakrožil po spletu.

“Kaj je to, kaj je to, traktor?! Kaj počne traktor na stezi?! To je nesprejemljivo! Kaj se je zgodilo? Ne morem verjeti!” je po radijski zvezi z moštvom upravičeno norel Gasly, potem ko je švignil, k sreči mimo, traktorja na stezi.

Oster odziv dirkačev

Zaradi dežja in slabe vidljivosti je bila dirka nato prekinjena, številni dirkači pa so ogorčenje na družbenih omrežjih izrazili že med rdečo zastavo. “Kako se je to zgodilo? V takšni situaciji smo pred leti izgubili življenje. Tvegamo življenja, predvsem v takšnih pogojih. Želimo si dirkati, a to je nedopustno,” je bil razjarjen Lando Norris.

“Kako naj bomo še bolj jasni, da si nikoli ne želimo žerjava na stezi? Tako smo ostali brez Julesa,” se je z Britancem strinjal tudi Sergio Perez, pritrdil mu je tudi Sainz: “Za varnostnim avtomobilom vozimo 150 kilometrov na uro, a kljub temu ne vidimo nič. Če ima dirkač najmanjši akvaplaning, ali se umakne z idealne linije, bo zadel v traktor in je zanj vsega konec.”

Oglasil se je tudi Philipe Bianchi, oče pokojnega Julesa, in zapisal: “Brez spoštovanja do življenja dirkačev in brez spoštovanja do spomina na Julesa, neverjetno.”

Kot poroča Motorsport, je FIA že sprožila preiskavo o poteku dogodkov in uporabi dodatnih vozil na stezi.

Gasly, ki je dirko sklenil na 18. mestu, je o bližnjem srečanju s traktorjem oz. žerjavom spregovoril tudi po dirki: “Julesa smo izgubili v podobnih razmerah, z žerjavom v pesku ob stezi. Ne razumem, kako lahko osem let pozneje v podobnih razmerah še vedno vidimo žerjav in to ne na pesku, ampak na dirkalni liniji. To preprosto ni spoštljivo do Julesa, do njegove družine, do njegovih najdražjih in do vseh nas.”

Max Verstappen si je že štiri dirke pred koncem zagotovil drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, a je ta tako ostal v senci neljubega dogodka, ki jim leta 2022 ne bi smeli več biti priča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!