Todt: To je edina stvar, ki jo lahko primerjamo

Avtomoto 1. Jan 202113:42 > 13:44
Pool via REUTERS RAFAEL MARCHANTE
Pool via REUTERS RAFAEL MARCHANTE

Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Jean Todt meni, da je prevlada Mercedesa v Formuli 1 presegla tisto iz časov, ko sta dominirala Schumacher in Ferrari. Zdaj 74-letni Francoz je bil takrat na čelu italijanske ekipe.

Jean Todt je bil šef pri Ferrariju, ko je Michael Schumacher med letoma 2000 in 2004 osvojil pet od skupno sicer sedmih naslovov. Scuderia je prav tako osvojila šest zaporednih konstruktorskih naslovov med letoma 1999 in 2004.

V letu 2020 so pri Mercedesu še sedmič v isti sezoni osvojili naslov tako v konstruktorskem kot tudi posameznem seštevku.

Hamilton je ujel Schumacherja pri naslovih prvaka, Nemca pa je tudi prehitel po številu zmag in osvojenih prvih mest v kvalifikacijah. Primerjave med Hamiltonom in Schumacherjem so tako neizbežne.

Todt je dejal da je Hamiltona in Schumacherja sicer težko primerjati, a verjame, da je Britanec pri Mercedesu precej bolj dominanten kot v svojih časih Schumacher pri Ferrariju.

“Mislim, da govorimo o različnih osebah, različnih dejavnikih,” je dejal Todt.

“Edino stvar, ki jo pravzaprav lahko primerjamo je sedem proti sedem. Sicer pa ima na eni strani zelo organizirano nemško ekipo z izjemno talentiranim voznikom. Na drugi strani pa ste imeli italijansko ekipo z drugačno miselnostjo, drugačnim pristopom, ki je postala zelo organizirana in imela odličnega dirkača Michaela Schumacherja.”

“Čutim in prepričan sem, da me bodo zaradi tega citirali, da sem rekel da je prevlada Mercedesa in Lewisa večja kot tista v preteklosti pri Ferrariju z Michaelom. In moram reči – njihov dirkalnik je zelo zanesljiv. Razen druge dirke v Bahrajnu Lewis na dirki ni ostal brez točk.”

“Res neverjetno. In dirkač ne dela prav nobenih napak. Je spet samo dobra kombinacija.”

Todt je dejal, da ni navdušen samo nad predstavo Hamiltona na stezi ampak tudi ob njej potem, ko je dokazal, da je moštveni igralec.

“Bil sem zelo navdušen, a nisem čakal do leta 2020, da sem bil navdušen,” je dodal Francoz.

“Navdušen sem nad kontinuiteto tega kar je lahko zagotovila njegova ekipa. Smo v svetu kjer ni pomemben zgolj športnik ali športnica ampak je pomemben tudi dirkalnik. In tukaj je to najboljši primer izjemnega moštvenega duha in dela. Tudi Lewisu moram izkazati veliko spoštovanje saj vsakič, ko govori o uspehu, govori tudi o ekipi, ki stoji za njim. Name so naredili velik vtis in to tudi jasno pojasnjuje zakaj so bili nekateri rekordi izenačeni ter drugi preseženi.”

Ljubitelji F1 v Sloveniji boste lahko od marca 2021 na Sportklubu spremljali vse dirke Formule 1, vključujoč s prostimi treningi in kvalifikacijami. Prav tako pa boste na naših programih lahko pospremili tudi Formulo 2 in Formulo 3.

 

Komentari

Vaš komentar