Hamilton dregnil v katarsko osje gnezdo

Avtomoto 19. Nov. 202111:50 > 12:25
Delite:
Hamilton je za Katar prilagodil tudi poslikavo svoje čelade in nanjo dodal mavrico. Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani via Guliver.

Lewis Hamilton je pred VN Katarja, kjer bo z Maxom Verstappnom nadaljeval boj za naslov svetovnega prvaka formule ena, pozval na večjo ozaveščanje pri spoštovanju človekovih pravic.

“Mislim, da je šport, če že potujemo v te kraje, dolžan ozaveščati o teh težavah,” besede britanskega voznika Mercedesa Lewisa Hamiltona povzema Sky Sports.

Vodstvo formule ena je bilo v zadnjih letih deležno številnih kritik, da se odloča za gostovanje v državah, kjer so znane socialne težave, prihaja do kršenja človekovih pravic in ženske niso enakopravno obravnavane. Takšni sta naslednji dve prizorišči, po Katarju namreč karavana najprestižnejšega razreda motošporta potuje še v Savdsko Arabijo.

“Ta mesta morajo biti pod drobnogledom. Potrebujemo medije, da o teh zadevah poročajo. Enakopravnost je velika težava,” je nadaljeval Hamilton in dodal: “Hkrati se zavedam, da poskušajo spremeniti stvari in tega ni mogoče storiti čez noč.”

Šport nosi odgovornost

Tako Katar kot Savdska Arabija letos debitirata na koledarju F1. Organizacija Amnesty International je obe državi označila za “izjemno zaskrbljujoči,” piše BBC. Katar je deležen kritik zaradi omejevanja svobode govora in kršenja človekovih pravic migrantskih delavcev.

“Bil sem v teh državah, ki so ignorantske do teh težav. Pomembno je, da se izobrazimo in poskrbimo, da tudi šport nosi odgovornost, če že obiskuje te kraje. Ena oseba težko povzroči večjo spremembo, skupaj pa lahko močneje vplivamo,” je še dodal Hamilton, ki si želi, da bi na to temo spregovorilo več športnic in športnikov.

Lewis je dodatno na neenakopravnost opozoril tudi s čelado in jo odel v mavrične barve, ki simbolizirajo ponos skupnosti LGBT.

Sedemkratni svetovni prvak tri dirke pred koncem za Maxom Verstappnom zaostaja za 14 točk. V zaključku sezone se tako obeta velika drama v boju za naslov.

Spored za VN Katarja:

Petek: prvi trening (11.30), drugi trening (15.00)

Sobota: tretji trening (12.00), kvalifikacije (15.00)

Nedelja: dirka (15.00)

Komentari

Vaš komentar