Po strašnem trenutku ostal brez zaslužene nagrade (VIDEO)

Avtomoto 24. Okt 202210:06
Foto: zajem zaslona

Fernando Alonso si dirke za veliko nagrado ZDA v Teksasu ne bo zapomnil v lepem spominu. V 22. krogu je takoj po umiku varnostnega avtomobila v garažo v boju za sedmo mesto napadel Lancea Strolla, Kanadčan pa je ob prehitevanju zavil v levo in trk je bil neizbežen. 41-letni Španec je približno 200 metrov poletel po zraku, trčil ob zid, nato pa z izjemno predstavo do konca dirke ciljno črto prepeljal kot sedmi. A zaradi kazni ob koncu končal kot petnajsti in ostal brez točk.

Fernando Alonso tudi pri 41 letih dokazuje, da še zdaleč ni za staro šalo. Dvakratni svetovni prvak je v 22. krogu ob napadu na Lancea Strolla poskrbel za najbolj strašljiv trenutek dirke. Kanadčan je namreč Španca skušal za sabo zadržati z nevarnim in nelegalnim manevrom, ko je ob prehitevanju tekmeca na levi strani zavil v levo. Nesreči se voznika Alpina in Aston Martina nista mogla izogniti, slabše pa jo je odnesel Alonso, ki je kar nekaj metrov poletel po zraku in z levima gumama rahlo zadel v zid. Veteran se lahko zahvali zgolj sreči, da s Strollom nista bila bolj levo pri ogradi ali pa da ni ‘zajel več zraka’ in njegovega dirkalnika ni obrnilo.

Nesreča med Strollom in Alonsom:

Pri trku jo je sicer slabše odnesel dirkač v zelenem, ki je odstopil, obenem pa po dirki prejel dve kazni. V Mehiki bo startal tri mesta nižje od osvojene pozicije, prav tako pa je prejel še dve kazenski točki pri svoji superlicenci.

Še drugi zorni kot nesreče:

Odlično pa je do konca dirke odpeljal Alonso, ki je imel polomljen zgolj del prednjega krilca, po postanku v garaži pa je po varnostnem avtu briljantno odpeljal zaključek in se prebil vse do sedmega mesta! Pri Alpinu so bili nad predstavo svojega virtuoza navdušeni, a kmalu je prišel grenak udarec. Po pritožbi Haasa, da dirkalnik Alpina ni bil varen, je Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) to sprejela kot utemeljeno in Alonsu prisodila kazen 10-sekundnega postanka. Ker ta po karirasti zastavi seveda ni izvedljiv, je dobil pribitek 30 sekund, kar je Asturijca pahnilo iz sedmega na 15. mesto.

Pri francoskem konstruktorju se z odločitvijo Fie seveda niso strinjali. “Ekipa je reagiral pravilno in ob postanku preverila, da je bil dirkalnik strukturno trden, stabilen in varen. Kot posledica nesreče je Alonsu manjkalo le desno ogledalo,” je Alpine zagovarjal svoje mehanike in dirkača in obenem zapisal, da je bila pritožba Haasa oddana 24 minut po časovni omejitvi.

A zaenkrat rezultati torej ostajajo, Alonso pa po izjemni dirki ni dobil zaslužene nagrade – točk.

Komentari

Vaš komentar