Slovita čelada legendarnega Avstrijca odhaja na dražbo

Avtomoto 28. Apr 20248:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Čelada, ki jo je med hudo nesrečo leta 1976 nosil legendarni avstrijski dirkač Niki Lauda, odahaja na dražbo.

Čelado, ki jo je Niki Lauda nosil na dirki za veliko nagrado Nemčije na sloviti stezi Nürburgring v Nemčiji, bodo na dražbi ponudili 4. maja, pred dirko formule 1 v Miamiju. Čelada je od nesreče v “Zelenem peklu” pred 48 leti v zasebni lasti, pričakuje pa se, da bo novi lastnik zanjo odštel med 50.000 in 60.000 dolarjev.

Na čeladi so vidne odrgnine, zaradi požara je delno stopljen vizir, nalepke pa uničene. Njen videz priča o grozi, ki jo je doživel Lauda, ​​ko se je s svojim ferrarijem 312T2 zaletel v ograjo, nakar je vanj trčil še Brett Lunger. Dirkalnik je zajel silovit požar, Lauda pa je bil v njem ujet skoraj minuto.

čelada Nikija Laude
Foto: Profimedia

Pred najhujšim so ga rešili že omenjeni Lunger, Harald Ertl, Arturo Merzarioter in  Guy Edwards, ki so Laudo potegnili iz vozila. Avstrijec je v nesreči utrpel hude opekline in poškodbo pljuč, a je pozneje uspešno okreval in prerasel v dirkaško legendo.

Niki Lauda
Foto: Guliverimage

Laudina čelada bo sicer del zbirke osmih predmetov dirkaških legend, ki bodo naprodaj. Drugi pripadajo Michaelu Schumacherju, Nigelu Mansellu, Gillesu Villeneuvu, Alainu Prostu, Gerhardu Bergerju, Jeanu Alesiju in Eddieju Irvineu.

Laudova družina je že napovedala, da bo del prihodka od prodaje čelade namenila Unicefu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!