Dan s številnimi novostmi na vrhu ni prinesel sprememb

Avtomoto 20. Maj 202218:09 > 21:57
Vodilni dirkač SP Charles Leclerc je dobil oba petkova treninga. Foto: Guliverimage

Dogajanje pred šesto dirko sezone formule ena v Barceloni so dirkači odprli s petkovima prostima treningoma. Na prvem sta na vrhu končala oba Ferrarija, vodilni v skupnem seštevku SP Charles Leclerc je za 8 stotink prehitel domačina Carlosa Sainza, tretji je bil Red Bullov Max Verstappen. Tudi drugi preizkus je dobil Leclerc, ki sta se mu najbolj približala oba Mercedesa.

Na prvem treningu so skoraj vsa moštva preizkušala številne novosti na svojih bolidih. Pri vodilni ekipi obeh seštevkov, Ferrariju, so predstavili novo zadnje krilce, ki je očitno takoj zadostilo zahtevam obeh dirkačev. Monačan Charles Leclerc je namreč približno na polovici preizkusa odpeljal najhitrejši krog (1:19.828), ki se mu je na manj kot desetinko približal le njegov moštveni kolega Carlos Sainz (+0,079). Manj kot pol sekunde je na tretjem mestu zaostal le še aktualni prvak Max Verstappen, ki je z Red Bullom preizkušal predvsem nov nos dirkalnika (+0,336).

S povsem novima motorjema in veliko spremembami pri dnu dirkalnika se je predstavil Mercedes. George Russell je končal kot četrti (+0,762), Lewis Hamilton – tudi z novim menjalnikom – je bil šesti in je bil še zadnji, ki je za Leclercom zaostal manj kot sekundo. Med obe srebrni puščici se je vrinil še en domačin, Fernando Alonso z Alpinom je imel 94 stotink zaostanka.

Mercedes v drugo še bližje vrhu

Da spremembe pri Mercedesu očitno delujejo, sta oba britanska dirkača v nemškem moštvu dokazala na popoldanskem treningu. Russell (+0,117) in Hamilton (+0,204) sta zaostala le za Leclercom, ki je tudi tokrat postavil mero za vse ostale. Čas iz prvega preizkusa je izboljšal za slabi dve desetinki (1.19.670).

Glede na petkovo dogajanje v Barceloni Mercedesove novosti delujejo. Foto: Guliverimage

Domači up Sainz je zasedel četrto mesto (+0,320), Verstappen je končal še mesto za Špancem (+0,336). Manj kot sekundo je tudi tokrat zaostal Alonso na šestem mestu (+0,533), to pa je uspelo tudi drugemu rdečemu biku Sergiu Perezu (+0,962). Glede na razmerje moči in uporabljene zmesi pnevmatik – Leclerc je tokrat najhitrejši čas postavil z najmehkejšimi gumami, naslednja peterica pa s srednje trdimi, se nam obeta zanimivo sobotno dogajanje.

Kdo je koliko skrival in kdo je z novitetami dejansko pridobil, bo jasno jutri. Najprej ob 13. uri tretji trening, tri ure kasneje pa še kvalifikacije za startna mesta nedeljske dirke. Oboje s prenosom na Sportklubu!