Alenka Artnik po rdečem kartonu: Tudi jaz sem samo človek

Drugi športi 2. Avg 202210:35 > 11:01 0 komentarjev
Alenka Artnik Foto: Florian Burghardt

Najboljša potapljačica na vdih na svetu Alenka Artnik je uvodni dan tekmovanja Vertical Blue 2022 na Bahamih doživela bridko razočaranje. Pri poskusu postavitve novega rekordnega mejnika se ji je nastop ponesrečil in prvič v karieri za svoj nastop prejela rdeči karton. S Koprčanko je vse v redu, te stvari so del potapljaškega vsakdana, vseeno pa si bo zdaj vzela nekaj časa za počitek in premislek.

Potem ko je Alenka Artnik lansko poletje na Bahamih premikala meje mogočega. Lasten svetovni rekord je popravila za kar osem metrov in postavila letvico na 122 metrov globine, je uvodni dan letošnjega tekmovanja na Deanovi modri luknji poskušala svoj izjemen rekord poglobiti še za meter, a se ni izšlo.

Izkušena Koprčanka je uspešno dosegla 123 metrov globine, proti koncu potopa, pri povratku na površje, pa jo je začelo zmanjkovati. Nekajkrat se je oprijela vrvi, kar se ne sme. Kljub temu, da ob prihodu na površje sama zadihala, so ji sodniki prvič v karieri pokazali rdeči karton in ostalo je brez nove rekordne znamke – 123 metrov.

Prehitro tempirala formo?

“Ni se izšlo. Zadnjih nekaj tednov sem čutila upad forme, a kljub temu sem na treningih delala osebne rekorde,” nam je povedala slovenska potapljaška zvezdnica. Utrujenost po neprespani noči in stres, ki ga doda tekmovanje in napadanje svetovnega rekorda, sta terjala svoj davek. “Bila sem preveč utrujena od neprespane noči. Letošnji treningi so bili še za novi zahtevnejši, poleg tega pa sem verjetno prehitro tempirala formo,” je dodala Artnikova, ki je zadnjih sedem let vsako leto neprekinjeno postavljala mejnike mogočega.

Foto: Andac Kazar

Jasno ji je, kaj bilo narobe

Priznala je, da je po rdečem kartonu prisotno razočaranje, veseli pa dejstvo, da ve, kaj je šlo narobe: “Precej jasno mi je, zakaj je to tega prišlo, zato si s tem nastopom ne bom preveč belila glave. Zadnjih sedem let uspešno premikam mejnike, zdaj pa sem le pokazala, da sem tudi jaz samo človek.”

Čeprav so organizatorji menili, da bo slovenska potapljačica v prihodnjih dneh še naskakovala rekord, se to ne bo zgodilo. “Zdaj si bom vzela čas za premislek in počitek, a očitno se bom morala zadovoljiti s trenutno formo in počakati na drugo priložnost,” je še sklenila Alenka. Ne izključuje, da jo bomo še videli na tem tekmovanju, a “zgolj za kakšen bolj lahkoten potop”, je pristavila.