Član ekipe Ljubljana Silverhawks na preizkušnji v ZDA!

Ameriški nogomet 31. Maj 201814:07 > 14:21
Neža Pavčič

Kje bolje uspeti v športu, kot v državi, iz katere le-ta izhaja? Tega se zaveda tudi obrambni igralec Ljubljana Silverhawks, Anže Prislan, ki se te dni odpravlja na preizkušnjo v ZDA.

Na vzhodni obali Severne Amerike bo s skupino mladih fantov opravil nekaj preizkusov na ameriških univerzah kot so Rutgers, U Conn, West Virginia in preostale ter skušal prepričati skavte ameriških univerz, da je prav on tisti, ki si zasluži štipendijo, posledično pa šolanje na eni izmed fakultet.

“Pristanemo v New Jerseyju, nato pa bomo z avtobusom potovali naokoli in se udeležili nekaj kempov. Obiskali bomo tudi en mega kamp, kjer bo prisotnih dvajset univerz,” namen obiska v ZDA razloži Anže, ki ameriški nogomet trenira šele štiri leta, a si je tega že od malega želel: “V bistvu sem si vedno želel to trenirat, ampak nikoli nisem poznal nobenega kluba v Sloveniji, ker ta šport v Evropi ni tako zelo popularen. Nato mi je eden izmed sošolcev povedal, da obstaja klub ameriškega nogometa. Včlanil sem se. Že od začetka sem bil dober, ker sem že po predispoziciji športne postave. Po srcu sem športnik in takoj sem se zaljubil v ta šport.”

Kmalu po včlanitvi v ekipo Silverhawks je spoznal, da se želi s tem športom ukvarjati profesionalno. »To sem vedel dokaj kmalu. Najprej sem igral v drugi ligi, po tem pa sem začel s Silverhawks igrati v avstrijski ligi AFL. Ko sem videl, da sem tudi v AFL-ju konkurenčen, sem se zamislil, da bi mogoče lahko to razvil tam, kjer se je ta šport dejansko razvil. Zato sem se odločil, da se bom odpravil čez lužo. Prvi, ki me je za to navdušil, je Matic Pirnat, trener Domžale Tigers, ki mi je dal idejo za ta podvig. Sedaj se s tem ukvarjam sam, seveda pa mi podporo nudijo tudi sedanji trener in moji soigralci,« razloži Prislan, ki se je pred ameriškim nogometom ukvarjal s košarko, break-dancom in atletiko.

Neža Pavčič

189 centimetrov visokega in 108 kilogramov težkega Prislana so kmalu opazili tudi trenerji ameriškega nogometa v Evropi: “Soigralec je na našo instagram stran Ljubljana Silverhawks objavil posnetek, na katerem je bil moj olimpijski rekord. To je opazil nek trener iz Nemčije, ki me je povabil na njihov atletski preizkus (t. i. combine op.). Tam sem opravil nekaj testiranj, na katerih sem pokazal zelo dobre rezultate. Posledično so me povabili na ta kemp po ZDA.”

Vendar pot od ideje o študiranju čez lužo do uresničitve ni bila lahka. “V kolikor bom izbran na ameriški univerzi, bom dejansko prvi igralec ameriškega nogometa v Sloveniji, ki bo odšel na univerzo v ZDA, zato je bilo vse na novo .. nikogar nisem imel za pomoč pri tem, da bi delil svoje izkušnje z mano. Sem pa nato spoznal agenta, ki je vpet v košarko, zaradi česar je že imel izkušnje in mi je nato pri tem pomagal on. Poleg tega sem moral najprej prijaviti na NCAA center, tam opraviti nekaj izpitov, prav tako sem moral opraviti ameriško maturo, test tujega jezika in podobno,” razlaga 21-letnik.

Prislan se zaveda, da je podobnih nadobudnežev kot je sam, ogromno, vendar se konkurence ne boji: “Nekateri fantje igrajo že celo življenje, jaz pa šele štiri leta. Sem zelo tekmovalen tip človeka in sem pripravljen narediti vse, da premagam človeka, ki mi stoji nasproti.

V kolikor bo Prislanu uspelo prepričati trenerje na eni izmed ameriških univerz, da je vreden njihovega zaupanja, bo to prvovrsten dosežek. Do  sedaj  preboj na ameriško univerzo ni uspel še nobenemu igralcu ameriškega nogometa v Sloveniji – bi pa to zagotovo odprlo vrata tudi drugim mladim igralcem, ki bi se želeli preizkusiti čez lužo.