NFL: Čudež v Arizoni in presenečenje v Foxboroughu

NFL 16. Nov 202011:49 > 12:07
Twitter

Deseti teden na papirju ni prinašal preveč razburljivih obračunov, a so za to poskrbeli Arizona Cardinals in Jacksonville Jaguars. Prvi so do zmage z neverjetno podajo Kylerja Murraya prišli v zadnji sekundi, drugi pa so neprepričljive Green Bay Packers držali vse do zadnje minute.

Arizona Cardinals so zaostajali s 30:26, ko je Kyler Murray iz 43 jardov v končno cono vrgel t. i. Hail Mary. Med tremi obrambnimi igralci jo je ujel DeAndre Hopkins in Cardinals so tako prišli do nove zmage. Kar so navijači in ostali, ki spremljajo ligo, morda videli kot čudež, je Hopkins po koncu tekme ostal ravnodušen. “Dva plus dva je štiri. Računica je enostavna. Teci po igrišču, podajalec pa mora vreči žogo,” je dejal Hopkins, ki je ponovno upravičil sicer nizek vložek, ki so ga Cardinals marca letos vložili v njegov prihod v Phoenix.

Pred metom dve sekundi pred koncem je bila tekma že skorajda izgubljena. Murray je iz obupa žogo vrgel visoko v zrak, Murray pa jo je pograbil med tremi branilci, preden je v končni coni izbruhnilo veselje. “Še vedno se ne morem zbrati. Kakšna fenomenalna akcija,” je po koncu tekme dejal Kliff Kingsbury. Cardinals so se znašli v izgubljenem položaju, potem ko je pol minute pred koncem Josh Allen v končni coni našel Stefona Diggsa in so Bills prešli v vodstvo s 30:26. A Cardinals (6-3) so z neverjetno akcijo končali serijo treh zaporednih zmag Billsov in so se na vrhu divizije NFC zahod izenačili s Seattlom.

Presenečenje smo videli tudi v Foxboroughu, kjer so New England Patriots presenetili Baltimore Ravens. Patriots so imeli v nekaj letošnjih obračunih težave z zaključevanjem tekem, tokrat pa jih nista zmedla niti močan veter niti dež. Z odlično igro po tleh, kjer je blestel Damien Harris s 121 pretečenimi jardi, Cam Newton pa je dosegel en touchdown po tleh, so narekovali tempo igre in prišli do druge zaporedne zmage v sezoni.

Newton je prvič po tretjem tednu podal za touchdown, ki ga je dosegel Rex Burkhead. Ravens na agresivne Patriotse niso našli odgovora, razlog za povsem drugačno tekmo Patriotsov v primerjavi z lansko medsebojno pa je Devin McCourty označil pripravljenost na nasprotnika, ki ga ne poznaš dobro. Patriots (4-5) tako ohranjajo upe na končnico, medtem ko Ravens (6-3) izgubljajo stik z vrhom divizije AFC sever.

Dolgo časa je v zraku presenetljivo visela zmaga Green Bay Packersov, ki so tokrat stežka premagali Jacksonville Jaguars. Packers so počeli za njih neznačilne napake, predvsem v napadu, kjer se je zaradi storjenih kazni vse prevečkrat žoga premaknila nazaj. Ob polčasu se je tako izničil touchdown Davanteja Adamsa. V drugem delu so Jaguars držali stik s Packers in celo povedli z 20:17, a so Packers do zmage prišli po touchdownu Adamsa. ki je tokrat veljal. Packers so z zmago skočili na vrh konference NFC, medtem ko Jaguars ostajajo pri dnu lige (1-8).

V težavah so se znašli Seattle Seahawks, ki so proti Los Angeles Rams doživeli drugi zaporedni poraz. Rams so bili tokrat boljši tekmec, sploh pa so Russllu Wilsonu zaprli njegove najljubše tarče, predvsem D. K. Metcalfa, ki ga je pazil Jalen Ramsey in je ostal le pri dveh podajah. Wilson je podal za 248 jardov, ostal brez podanega touchdowna, vrgel pa še dve prestreženi podaji. Rams so napake Seahawksov izkoristili, sploh pa se jim je obrestovala igra po tleh, saj so tako dosegli vse tri touchdowne. Seahawks (6-3) so padli na sedmo mesto, medtem ko so Rams (6-3) šesti. Arizona je trenutno na vrhu divizije NFC zahod, medtem ko 49ers plačujejo davek na poškodbe (4-6) in se oddaljujejo od končnice.

Tampa Bay Buccaneers so se tokrat po blamaži proti Saintsom prejšnji teden pobrali proti Carolina Panthersom. Tom Brady je podal za 341 jardov in tri touchdowne, Ronald Jones pa je zablestel s 192 jardi po tleh in enem touchdownu. Še naprej so v igri za končnico Las Vegas Raiders, ki so tokrat prizemljili Denver Broncose. Dalje meljejo tudi Miami Dolphins, ki so premagali Los Angeles Chargers. Pittsburgh Steelers so brez večjih težav ugnali Cincinnati Bengals. Detroit Lions so se komaj izognili šokantnemu porazu, potem ko so vodili s 24:3, nato pa jih je Washington Alexa Smitha skoraj ujel. Matt Prater je nekaj sekund pred koncem za zmago zadel 59 jardov dolg prosti strel.

V poplavi ofenzivne igre je bilo precej zadržano v Clevelandu, kjer so Browns ob hudem nalivu in vrnitvi Nicka Chubba premagali Houston Texans. Prav Chubb je nekaj sekund pred koncem tekme tekel proti končni coni, na liniji enega jarda pa odšel iz igrišča in tako marsikomu pokvaril igre na srečo ali pa fantasy. Texans sicer preživljajo turbulentne čase – po Billu O’Brienu so se med tednom poslovili od dolgoletne tiskovne predstavnice Amy Palcic, saj naj slednja ne bi več ustrezala “kulturnemu vidiku” Texansov. Palciceva, ki ima sicer tudi slovenske korenine, je bila edina ženska v ligi NFL, ki je bila vodja piar oddelka katerekoli izmed NFL ekip.

Liga NFL, 10. teden:
New York Giants – Philadelphia Eagles 27:17
Green Bay Packers – Jacksonville Jaguars 24:20
Detroit Lions – Washington Football Team 30:27
Cleveland Browns – Houston Texans 10:7
Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers 23:46
Miami Dolphins – Los Angeles Chargers 29:21
Las Vegas Raiders – Denver Broncos 37:12
Arizona Cardinals – Buffalo Bills 32:30
New Orleans Saints – San Francisco 49ers 27:13
Los Angeles Rams – Seattle Seahawks 23:16
Pittsburgh Steelers – Cincinnati Bengals 36:10
New England Patriots – Baltimore Ravens 23:17

Ponedeljek:
Chicago Bears – Minnesota Vikings

Že odigrano:
Tennessee Titans – Indianapolis Colts 17:34

Proste ekipe:
Atlanta Falcons, Dallas Cowboys, Kansas City Chiefs, New York Jets