Eagles niso pretresle niti poškodbe

NFL 31. Jan 201820:56 > 21:05
Neža Pavčič

Pred 14. tednom sezone so bili Philadelphia Eagles pred obračunom z Los Angeles Rams z izkupičkom 10-2 resni kandidati za igranje na Super Bowlu. Po isti tekmi, na kateri se je poškodoval Carson Wentz, je bila slika veliko drugačna.

Pred 14. tednom sezone so bili Philadelphia Eagles pred obračunom z Los Angeles Rams z izkupičkom 10-2 resni kandidati za igranje na Super Bowlu. Po isti tekmi, na kateri se je poškodoval Carson Wentz, je bila slika veliko drugačna. Wentz si je na tekmi z Rams strgal križne vezi in tistih, ki so verjeli v uspeh Philadelphie, ni bilo več veliko, z izjemo igralcih samih ter njihovih trenerjev.

Štirinajsti teden; Rams vs. Eagles; skoraj konec tretje četrtine. Wentz je utrpel močan udarec v nogo, vendar kljub temu po tem še podal žogo za touchdown. Po doseženem touchdownu je v spremstvu zdravniške ekipe zapustil igrišče. Zdravniška diagnoza: strgane križne kolenske vezi in sezona Eaglesov se je zdela izgubljena. Danes, pet tednov in dve zmagi v končnici kasneje, se Eagles — presenetljivo ali ne — pripravljajo na Super Bowl LII, ki ga bodo v nedeljo odigrali proti dinastiji zadnjih 18 let, New England Patriots. “Nikoli nisem gledal preveč Super Bowlov,” je na vprašanje, ali je v svojih najstniških letih gledal veliko Super bowlov, na katerih so igrali Patriots, odgovoril Nick Foles. “Rad imam ameriški nogomet. Vendar Super Bowlov nisem gledal preveč. Raje sem bil zunaj in igral ostale športne. Košarko. Vse kar sem želel, je igrati šport,” je dodal Foles, ki je bil leta 2002, ko so Patriots na Super Bowlu zaigrali proti St. Louis Rams, star 13 let.

To nedeljo ima Foles možnost igrati tekmo svojega življenja. Dinastija kot je Patriots in za katero so zmage tako samoumevne, utegne biti za Folesa velik zalogaj, na katerega pa je, vsaj po videnem proti Minnesota Vikings pred desetimi dnevi, več kot pripravljen.

A za Folesom ni lahko leto, celo kariera je po sezoni 2013 nekoliko nihala. Leta 2013 je nosil dres Philadelphie in na eni izmed tekem vrgel celo sedem touchdownov. Skupno jih je dosegel 27 na le 13 tekmah in vrgel le dve prestreženi podaji. Naslednjo sezono se je vrnil k Eaglesom, preden ga je po koncu sezone 2014 Chip Kelly poslal k St. Louis Rams. V sezoni 2016 je bil pri Kansas Cityju rezerva za Alexa Smitha, nato pa se marca 2017 ponovno pridružil Eaglesom. Njegova pogodba je dvoletna in znaša 11 milijonov dolarjev, kar lastnik Eagles označuje kot “dobro zapravljen denar”.

“Drugačen sem kot leta 2013. Če bi me vprašali, kako se počutim, bi rekel v redu. Vendar zares mislim, da sem drugačen igralec kot leta 2013. Podobno kot ste bili vi drugačni pri 20 letih, kot pa ste zdaj. Sedaj sem tudi poročen in imam hčerko. To so le stvari, ki se poznajo pri človeku in njegovi spremembi,” je na vprašanje o primerjavi s Folesom leta 2013 dejal podajalec Eaglesov.

Poleg tega je za Eagles, za katere je večino dela sicer resda opravil Wentz, tokratni Super Bowl prvi po letu 2005. Konec sezone 2004 nikakor ni bil tak, kot bi si ga Eagles želeli, saj je imel grenak konec — poraz z 21:24. Letos imajo odlično možnost za nekakšno malo maščevanje. A presenetljivo pri vsem skupaj je to, da možnosti za maščevanje nimajo s prihodnostjo franšize v podobi Carsona Wentza, temveč s Folesom. “To je nekaj nepričakovanega. Vemo, da on ni Carson, Carson je namreč nekaj povsem posebnega. Vendar me ne preseneča, da počne stvari, ki jih lahko vidimo na igrišču. Po tej sezoni bo nekje dobil priložnost,” je v uspeh bivšega soigralca prepričan LeSean McCoy, ki je bila v sezoni 2013 ravno tako član Eagles, preden ga je nato Chip Kelly poslal v Buffalo. “V ligi je kar nekaj igralcev, ki niso kos nalogi prvega podajalca. Nick bi lahko bil prvi podajalec za kar nekaj ekip,” je dodal Shady.

Čeprav je v tem tednu v Minneapolisu ena glavnih tem pogovora med novinarji dejstvo, kako so Eagles prišli na Super bowl, jih v nedeljo ne čaka nič lahka naloga. Tekom sezone so poleg Wentza izgubili še prvega offensive tackla in tekača. “Kljub poškodbam se nismo vdali. Vsi fantje smo posvojili misel “Next Man Up”. To je mentaliteta naše ekipe. Nikomur se niso zatresle roke,” je o težki sezoni dejal tudi glavna zvezda ekipe Wentz, ki bo tekmo spremljal s klopi za rezervne igralce.

Eagles so v tej sezoni premostili številne ovire, vendar največja je šele pred njimi. Kljub temu so izjemno optimistični in verjamejo, da je najboljše šele pred njimi. Najboljše pa vidijo v podobi zmage v nedeljo, ko se bodo proti izjemno favoriziranim Patriotsom zoperstavili s Folesom na čelu. Scenarij, ki si ga ob koncu tretje četrtine štirinajstega tedna ni predstavljal (skorajda) nihče.