Iz Bostona: Ponovitve v januarju se ne bi branil nihče

NFL 15. Okt 20189:56 > 10:11
Neža Pavčič

946 jardov v napadu in 83 točk sta si na nedeljski večer v Foxboroughu razdelili ekipi New England Patriots in Kansas City Chiefs. Tekma, ki si jo je bilo pred sezono vredno označiti na koledarju, je upravičila vsa pričakovanja, potem ko so Patriots Chiefsom prizadejali prvi poraz v sezoni.

 A igra po prvem polčasu, ki so ga s 24:9 dobili Patriots, ni kazala na končnico, ki smo jo v zadnjih minutah videli na Gillette Stadiumu. Vse do izdihljajev tekme s eje namreč zdelo, da se bosta Tom Brady in Patrick Mahomes, podajalca obeh ekip, še naprej poigravala z nasprotnima obrambama in nabirala jarde.

Tri minute pred koncem tekme so Patriots ob rezultatu 40:40 dobili žogo v svojo posest. Le nekaj sekund pred tem je Mahomes iz linije 25 jardov dobro prebral obrambo in na svoji polovici našel osamljenega Tyreeka Hilla, ki je ujel žogo, nato pa v polnem sprintu stekel v nasprotnikovo končno cono za svoj tretji touchdown v drugem polčasu.

Patriots so imeli ob izenačenem rezultatu kritični tretji poskus za en jard, ki ga je nato Sony Michel pretvoril v prvega. Akcija tekme oz. ena izmed najpomembnejših za Patriots je sledila le nekaj sekund pozneje; Brady je dobro prepoznal situacijo, Chiefs so igrali t. i. man coverage, in za hrbtom Josha Shawa našel Roba Gronkowskega za 39 jardov, kar je Patriots občutno pomaknilo bližje h končni coni.

Z le tremi sekundami časa je nato Stephen Gostkowski ustrelil na gol, žoga je zletela med vratnicama in Patriots so se veselili tretje zaporedne zmage, sicer pa četrte letos.

Počutil sem se odlično, definitivno sem se dane sogrel že pred zadnjim strelom, zato ni bilo tako težko, kot pa bi bilo, če med tekmo ne bi imel dela,” je po zmagovitem prostem strelu dejal Gostkowski.

Patriots so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, kar se je poznalu tudi na semaforju, ki je po prvih 30 minutah kazal rezultat 24:9. Patriots so dosegali touchdowne, Chiefs pa proste strele. Vendar se je zgodba že na začetku drugega polčasa spremenila; Mahomes je takoj na prvi posesti našel Hilla za 67 jardov dolg touchdown, naveza pa je podobno akcijo ponovila še tik pred koncem tretje četrtine, s čimer so Chiefs rezultat znižali na vsega 26:27.

 “Nikoli nismo podvomili v to, da se lahko vrnemo v igro,” je po tekmi na vprašanje o tem, kaj jim je med polčasom rojilo po glavi, dejal Mahomes. “Mislim, da imamo dovolj kvalitete, da poskušamo zmagati na čisto vsaki tekmi, ne glede na to, v kakšni situaciji se znajdemo. Tokrat nam to sicer ni uspelo, vendar menim, da način, na katerega smo se borili vse do konca, to potrjuje“.

Naveza Mahomes-Kareem Hunt je nato udarila še sredi zadnje četrtine. Novi touchdown je pomenil vodstvo za prvo vodstvo za Chiefs, ki pa ga je že na naslednji posesti izničil Brady. Na liniji štirih jardov je panično iskal lovilca, nato pa situacijo vzel v svoje roke in kot mlada srna stekel v končno cono za vnovično vodstvo: 37:33.

Še zdaj ne vem, kaj točno se je zgodilo. Jutri si bom ogledal posnetek. Vem, da sem prišel izredno blizu končne cone, zato sem si rekel, zakaj pa ne. To smo potrebovali,” je dejal Brady, ki se je z zmago proti Chiefsom prebil na sam vrh lestvice igralcev po številu zmag v ligi — sedaj je na vrhu sam z 200 zmagami, kar je največ med vsemi.

Kljub pomembni zmagi v boju za vrh konference AFC, ki so ga Patriots v preteklih letih osvojili že tolikokrat, da se zdi popolnoma samoumeven, stojijo trdno prizemljeni. Napad je stekel, obramba še nekoliko šepa, kar se je sploh videlo na dolgih touchdownih, ki ju je dosegel Hill.

Nismo imeli zmede v obrambi, dejansko je bila to odlična akcija Chiefsov, bili smo prepočasni,” je po tekmi o akciji, ki je Kansasu prinesla 75 jardov dolg touchdown, dejal cornerback Jason McCourty. Prav tako čaka nekaj dela še t. i. special team, saj so Tremonu Smithu ob predaji žoge dopustili kar 96 jardov dolgo vračanje.

Res ne vem, kako se je to zgodilo. Izgledalo je slabo. Menim, da smo veliko boljši kot smo danes prikazali. Naše soigralce v napadu smo z napakami pustili na cedilu, a so nas na koncu rešili,” je po tekmi dejal Matthew Slater.

Odlično tekmo so odigrali Chiefs, ki so se po zaostanku v prvem polčasu v drugem nato odlično pobrali. Mahomes je v drugem delu podal za štiri touchdowne, medtem ko so gostje v prvem polčasu dosegli le tri field goale. “Ob polčasu nismo dvomili vase. Ob igralcih, ki jih imamo, sem vedel, da bomo v igri vse do konca. Vedel sem, da ne smem odnehati in da moram še naprej metati žogo, da bo linija blokirala in mi dala čas, in da se bodo lovilci odkrivali. Na ta način smo potem igrali celoten drugi polčas,” je še dodal Mahomes.

Chiefs (5-1) so kljub prvemu porazu v sezoni še vedno na vrhu konference AFC, a so se jim sedaj Patriots (4-2) približali le na zmago zaostanka. Po formi sodeč utegne biti tekma, ki smo jo videli tokrat, ki je bila prava eksplozija napadalnih akcij, jardov in touchdownov, na sporedu tudi konec januarja. In po videnem sodeč, kar nam je tekma v Foxboroughu ponudila tokrat, se noben navdušenec ameriškega nogometa ne bo branil ponovitve …