INTERVJU: "Ameriški nogomet je najboljši moštven šport"

NFL 31. Jan 20194:00 > 4:38
Marko Hrastar

Sreda je bil v medijskem središču kongresnega centra v Atlanti tudi dan za druženje z ustvarjalci programa NFL Network. Sportklub se je pogovarjal z živo legendo ameriškega nogometa, ki sliši na ime Steve Mariucci.

Nekdanji trener ekipe San Francisco 49ers (kasneje je vodil tudi Detroit), je bil ob informaciji, da prihajamo iz Evrope pozitivno presenečen, pri besedi “Slovenija” je deloval, da niti približno ne ve, kje je to. Si je pa zato vzel kar nekaj časa za odgovore.

Steve, ali kaj pogrešate trenersko službo?

Veste kaj najbolj pogrešam? Ko pred tekmo zahrumi ameriška himna in se vse pripravlja na to, da daš vse od sebe…na stadionu, polnem gledalcev, ko točno veš, da je prišel trenutek za pokazat vse, čemur nisi posvečal le treninge med tednom pred tekmo, ampak celo življenje.

Takrat dobite kurjo polt?

O ja, vedno mi gredo kocine pokonci. Še bolj pa pogrešam slačilnico, igralce. Velika večina fantov v ligi so super osebe, s katerimi se človek rad druži. Vsi so ‘alfa samci’, predani delu. Ameriški nogomet je najboljši moštven šport na svetu. Mi je prav žal, če sem užalil koga, ki pravi, da je to “soccer” ali bejzbol. Zakaj? Zato, ker nikjer drugje na kupu ne boste videli tolikšnega števila igralcev z različnimi osebnostmi, različnimi postavami, različnimi okolji, od koder prihajajo, različnimi verskimi prepričanji, ozadji … vsi se morajo spoštovati in se boriti za isti cilj.

Spregovorite o Seanu McVayu. Se vam zdi, da je tudi on sposoben z LA Rams ustvariti takšno dinastijo?

Dinastijo? Že sedaj govorimo o dinastiji, resno?

Je res mlad, a v ligi ga vsi poveličujejo in klubi iščejo njegovo kopijo…zanima nas, če se vam zdi, da je sposoben ustvariti nekaj takega.

Seveda je sposoben, a vsega nima v svojih rokah. Nikoli ne moreš računati na to, da bo tvoj glavni podajalec vedno zdrav, kdaj ti bo kdo izpustil podajo, izgubil žogo in ti potem zaradi tega ne bo uspelo priti v končnico. So stvari, ki se morajo poklopiti…da kar tako brezskrbno izustimo besedo na “d”? V ligi NFL trenutno obstaja le ena dinastija in to so New England Patriots. Naravnost smešno je že, da toliko zmagujejo. Ne pozabimo, McVay je letos šele prvič dobil tekmo v končnici.

Kaj pa po vašem mnenju potrebujejo Rams, da ustavijo New England?

Veliko sreče jim želim pri tem, da najdejo pot do Toma Bradya, saj je bil v zadnjih osmih tekmah “položen” le petkrat. Žoge se hitro znebi. Mogočna obrambna linija Los Angelesa mora nujno ustaviti tek, kajti napad New Englanda te zna razbiti s “fullbackom” Jamesom Develinom, trenutno Patriots tečejo tako pogosto, kot redko kdo, zabavno jih je gledati. Torej, ko je Develin v igri, morajo Rams nujno ustaviti tek, si porazdeliti delo, ko je v igri Sony Michel. Vrnitev Aqiba Taliba jim je prišla še kako prav, saj je za moje pojme njihov najboljši igralec “secondarya”.

Kdo ima po vašem mnenju prednost v obrambi? Ves čas govorimo o orjakih Donaldu in Suhu, a je tudi obramba New Englanda izjemna.

Da. Zato ker je “front 4” LA-ja sestavljen iz samih nogometašev, ki so bili izbrani v prvem krogu nabora. Vsaj na papirju so torej bolj talentirani, je pa zato obrambna shema Billa Belichicka bolj neugodna. Izmed moštev v ligi igrajo največ kritja “mož na moža”, Bill je mojster eliminiranja tvoje največje odlike, kar je dokazal tudi s tem, kako so Tyreeka Hilla omejili na 1 ujeto žogo, celo tekmo so ga podvajali. Jared Goff bo moral v nedeljo nenehno metati v zelo ozko kritje.