Tom Brady; od sistemskega podajalca do zadrževanja solz

NFL 1. Feb 201715:26 > 15:41
Neža Pavčič

Super Bowl teden je v polnem zamahu. Na torkovi novinarski konferenci je bil največ pozornosti deležn Tom Brady, ki se je razgovoril o prehrani, težkemu letu v na družinski ravni, zakaj si tako močno želi petega prstana, ki bi ga (že pred vstopom v hišo slavnih) popeljala med nesmrtnike NFL.

Neža Pavčič

Podajalec, ki je bil leta 2000 na naboru izbran šele kot 199. bo imel v nedeljo možnost osvojiti svoj peti šampionski prstan. “V svoji karieri sem doživel že marsikaj. Klicali in označevali so me z različnimi vzdevki,” je Brady odgovoril na vprašanje enega izmed novinarjev o tem, ali sam sebe smatra kot za ‘sistemskega’ podajalca. “Menim, da ima vsak podajalec nek svoj sistem igre, ki pa se lahko sčasoma zamenja,” je še dodal Brady. Sistem v New Englandu je dobro znan – trener Bill Belichick je namreč razvil sistem igre, kjer nikoli ne veš, od kje bo udarila grožnja v napadu, hkrati pa lahko nasprotne podajalce, lovilce in tekače preseneti kdorkoli izmed enajsterice na igrišču.

“Ni razlogov tem, da se sam držim nekega sistema, veliko vlogo ima tudi to, s kom igram. Zadnjih 15 let imam močan ‘sistem’ z močno ofenzivno linijo, dobro igro po tleh in lovilci, ki so zelo raznoliki, pametni in disciplinirani. To je razlog, zakaj smo tako uspešni. Vsak napad si želimo biti produktivni, doseči točke, itd. Vsak napad je oblikovan z namenom, da osvojimo touchdown – to je pritisk, ki ga želiš ustvariti na nasprotno obrambo,” je še dodal Brady.

Podajalec, ki bo svojo naslednjo podajo na Gillette Stadiumu vrgel po tem, ko bo že dopolnil 40 let, se je na torkovi novinarski konferenci dotaknil tudi svoje prehrane. Brady je znan po tem, da izjemno natančno pazi, kako se prehranjuje; ne pije kave, ne je jagod, paradižnika, redko je sadje, še redkeje pa hamburger. “Telo je za športnika glavno orožje. če te telo izda in zaradi tega ne moreš igrati, potem si brezposelen. Zato sem se naučil pravega načina, kako skrbeti za moje telo. Veliko sem se naučil o nutricionistiki in o tem izjemno rad govorim, kar bostonski mediji dobro vedo. Glede mojih prehranjevalnih navad se počutim izredno samozavestno in na ta način želim mladim pomagati, jim pomagati razumeti, kako skrbeti za svoje telo. O tem zares rad govorim predvsem zato, ker svoje izkušnje rad delim z mladimi športniki.”

Neža Pavčič

Verjetno bi – če bi že takrat pazil na prehrano tako kot danes – Brady imel precej drugačen rezultat na NFL Combine leta 2000. “Imel sem najslabše testiranje za podajalca v zgodovini lige. Danes bi to testiranje in moje dosežke izpred let močno izboljšal, a to ne pove prav dosti. Z leti in izkušnjami sem se naučil biti bolj samozavesten in stopiti iz žepa, ko je bilo to potrebno,” je povedal Brady, ki bo v nedeljo lovil peti naslov prvakov lige. V kolikor Bradyju uspe še ena zmaga na Super Bowlu, bo postal edini podajalec z osvojenimi petimi naslova prvakov lige.

“Ne razmišljam svoji dediščini. Na igro nikoli nisem gledal kot na neko tekmovanje, prav tako si nikoli nisem mislil, da se bom kadarkoli nahajal na tem mestu. Nikoli ne bi rekel, da bom v ligi NFL igral 17 let in po vseh teh letih še zmeraj počnem to, kar imam rad. Nimam se časa ozirati nazaj ali gledati preveč naprej. Po tej tekmi si bom vzel teden ali dva premora, nato pa ponovno začel trenirati – upam, da bom to storil po nedeljski zmagi,” je še dodal Brady, ki je bil tokrat veliko bolj zbran – v ponedeljek na novinarski konfwrenci ga je namreč nek deček vprašal, kdo je njegov junak Bradyju pa so se nekako orosile oči, ko je začel razmišljati in razlagati o odnosu s svojim očetom. Tom Brady Sr. je minuli teden pokomentiral Deflategate in kazen, ki jo je liga NFL naložila Bradyju.

Facebook

Podajalec Patriotsov je poleg tega omenil, da je bilo zadnje leto zanj izjemno težko: “Z mojo družino smo prebrodili kar nekaj težkih trenutkov. Ni bilo lahko. Mama me ni gledala niti na eni tekmi v letošnji sezoni, oče je bil na eni. Ta teden bosta oba prišla na Super Bowl, česar se zelo veselim,” je povedal Brady, čigar mama naj bi se v zadnjih 18 mesecih spopadala z boleznijo, kot poročajo nekateri mediji iz New Englanda.

Tudi s prisotno družino bo Brady še bolj motiviran za svoj sedmi Super Bowl. In še to: kdaj je prvič pomislil na Super Bowl? “Po tekmi s Pittsburghom v končnici sem prvič rekel Super Bowl. Prej te besede sploh nisem omenjal. Zmaga na Super Bowlu bo za nas pomemb ker imamo samo eno tekmo. Ne gledamo na pretekle Super Bowle, ne gledamo na tistega naslednje leto – imamo samo tega. In tisto, kar si najbolj želim, je zmagati na tej presneti tekmi.”

Neža Pavčič, Houston