PORTRET: Trevor Lawrence, odrešitelj jaguarjev

Twitter

V noči na petek si boste na Sportklubu 1 v prenosu lahko ogledali nabor lige NFL. Več ali manj jasno je, čigavo ime bo nekaj minut po 2. uri poklical komisionar lige, Roger Goodell. To bo nekdanji član univerze Clemson, Trevor Lawrence.

Dolgolasi Lawrence je z univerzo Clemson predlani osvojil naslov študentskih prvakov, že od svoje prve sezone v dresu tigrov pa smo se naposlušali govorjenja o tem, kako gre za podajalca, ki se rodi na vsakih “xy” let.

Piše: Rok Gregorič
(Sportklubov strokovni sokomentator za ameriški nogomet)

Facebook

No, nekaj drži. Trevor Lawrence je eden izmed najboljših posameznikov na poziciji podajalca v zadnjih 10 letih, če ne kar najboljši. Igralec, ki sicer prihaja iz zvezne države Tennessee, je nadpovprečen atlet za svojo gradnjo (oglejte si njegov 67 jardov dolg tek za ‘touchdown’ proti Ohio Stateu v polfinalu 2019), kar mu dovoljuje da akcije, ko se sesuje žep podaljša in si kupi čas.

Poseduje izjemen nogometni inteligenčni kvocient, ima odlike vodje, skupaj s podajalcem univerze Ohio St., Justinom Fieldsom, je denimo vodil gibanje za igranje college sezone med pandemijo, hkrati pa je tudi Izjemno samozavesten, a ne samovšečen.

Na Clemsonu je začel že kot bruc in svojo ekipo popeljal do naslova univerzitetnih prvakov. Pri 21 letih ima za seboj že tri polne sezone, torej je relativno izkušen. NCAA kariero je (mimogrede tudi kot diplomant trženja) zaključil z izkupičkom 38 zmag in 2 poraza!

Že kot srednješolec je bil ocenjen z 0.9999, popolno oceno je imel doslej med podajalci zgolj legendarni Vince Young. Na srednji šoli Cartersville, v zvezni državi Georgia, je Lawrence podrl vse možne rekorde, ki so bili prej v lasti Deshauna Watsona.

Kar se tiče njegovega zasebnega življenja velja izpostaviti to, da je globoko veren – večkrat na teden je v cerkvi. S punco Marisso Mowry sta par že od osmega razreda osnovne šole, v zadnjem letniku faksa jo je zaprosil na Clemsonovem stadionu.

 

Odrasel je v mestu z 20.000 ljudmi – zelo domače okolje – za vsakega, ki si je želel slike ali podpisa si je vzel čas. Verjetno bo Jaguarsem prinesel kar nekaj pristašev nežnejšega spola, saj ima dolgo svetlo “grivo”, ki si jo menda vsake tri mesece pristriže za 5 centimetrov.

 

Nihče ni popoln

Tako, kot vsak mlad rekrut, ki z kolidža prihaja v ligo NFL, ima tudi Lawrence zagotovo svoje hibe, a jih realno prav veliko ni. Velja poudariti, da je šel po preizkusu na univerzi Clemson, ki so mu prisostvovali trenerji iz lige NFL in funkcionarji, odšel pod ‘nož’, da popravi stanje v svoji levi roki (meče z desno!). Morda včasih slabo odreagira, ko pritisk pride z notranjega dela žepa, čemur sledijo preuranjene odločitve. Kar nekaj prostora za izboljšave, kar se natančnosti pri metih, daljših od 20 yardov, tiče. Imel je manjše težave zaradi tehnike izmeta, toda s pravim trenerjem je vse popravljivo.

 

Na tekmah Clemsona je občasno tudi “telefoniral” – z očmi izdal, komu bo vrgel žogo. Bolj zapletene obrambe so mu povzročale težave, recimo tekma proti Louisvilleu, ko je vrgel dve prestreženi žogi samo v prvi četrtini. V slengu ameriškega nogometa bi se reklo, da postavitev secondarya Cover 3 prebere kot Cover 2 in vrže žogo v roke ‘safetyu’, ki ga na sredini igrišča ni pričakoval.

To, da bo šel Lawrence zagotovo prvi s table igralcev, ki so na voljo ni predvidevanje, temveč kar dejstvo. Franšiza Jacksonville Jaguars nujno potrebuje podajalca in Lawrence je njihov človek, česar ne skriva niti lastnik Shad Khan, niti izvršni direktor Trent Baalke, vanj je ‘zaljubljen’ tudi novi trener Urban Meyer.

Težava za ekipo s Floride je le ta, da bo potrebno skozi naslednjih nekaj sezon okoli dolgolasca nabrati še nekaj ostalih orodij, da se moštvo vrne v končnico in po možnosti prvič zaigra v Super Bowlu. No, če kdaj, potem letos res lahko rečemo, da se ‘draft’ dejansko začne šele po prvem izboru.

Jacksonville, your team is now on the clock!*

*Jacksonville na vrsti si za izbor

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje