Carapaz po etapni zmagi tudi skupno prvi

Carapaz se veseli etapne zmage na dirki po Švici. Foto: Guliverimage

Ekvadorec Richard Carapaz je na peti etapi dirke po Švici od Gstaada do Leukerbarda v ciljnem vzponu premagal Danca Jakoba Fuglsanga in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Tudi tam je njegov prvi zasledovalec Fuglsang.

Kolesarsko karavano na dirki po Švici je pot v peti etapi peljala čez tri kategorizirane vzpone (dva prve in enega tretje kategorije), dejansko pa je dirko odločil zadnji, ki ni bil označen. Po 175 kilometrih je na 1381 metrov nadmorske višine v Leukerbard prvi prikolesaril Ekvadorec Richard Carapaz.

Član moštva Ineos Grenadiers je imel v zaključku več moči od Danca Jakoba Fuglsanga (Astana), ki je ciljno črto prečkal z enakim časom. 39 sekund za vodilnim dvojcem so v cilj pripeljali Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Lucas Hamilton (Team BikeExchange), Rigoberto Uran (EF Education), Maximilian Schachmann (Bora Hangsgrohe), Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) in Domenico Pozzozivo (Team Qhubeka). Vodilni po včerajšnji etapi Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) je danes zasedel 102. mesto (+20:07) in izgubil skupno vodstvo.

Tega je prevzel današnji zmagovalec Carapaz, ki ima pred drugim Fuglsangom 26 sekund prednosti, tretji Alapahilippe zaostaja 33 sekund. Manj kot minuto je zadaj le še Schachmann (+0:38). Van der Poel je zdrsnil na skupno 55. mesto.

Edini Slovenec, ki nastopa v Švici, je Domen Novak. Današnjo etapo je končal kot 123. (+23:26), skupno pa zaseda 127. mesto z 42 minutami in 43 sekundami zaostanka za vodilnim Carapazom.

Do konca so še tri etape, – vse gorske, vključno s sobotnim kronometrom -, jutri kolesarje čaka 130 kilometrov od Fiescha do Disentis Sedruna.

Komentari

Vaš komentar