Hitra in vroča etapa Carusu, Roglič utrdil skupno vodstvo

Drugi športi 22. Avg 202117:00 > 18:071 komentar
Foto: Guliverimage

Italijan Damiano Caruso je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Španiji od od Puerto-Lumbrerasa do Alto de Velefiqueja (188 km). Za njim pa se je razplamtel boj za skupno zmago, iz katerega je kot najmočnejši izšel slovenski as Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku povišal prednost pred tekmeci.

V zelo hitri in vroči etapi je Caruso, drugouvrščeni z letošnjega Gira, iz ubežne skupine napadel 70 km pred ciljem in nato zadržal prednost pred ostalimi. Za 33-letnega Carusa je bila to šele četrta zmaga v karieri, letos pa je slavil v 20. etapi domače tritedenske pentlje.

“Napadel sem, ker sem vedel, da bo Ineos v ozadju narekoval močan ritem. Rekel sem si, da moram, četudi sam, poskusiti pridobiti kar največ časa, nisem pa pričakoval takšnega naskoka. Še vedno se mi zdi neverjetno, da sem zdržal do konca. Po letošnjem Giru sem si želel ponoviti te občutke in uspelo mi je,” je po etapi dejal Caruso.

Roglič komaj čaka jutrišnji dan

V ozadju je potekal še boj med najboljšimi. Na zadnjem vzponu so se ves čas vrstili napadi, najmočnejša pa sta bila Roglič (Jumbo-Visma) in Španec Enric Mas (Movistar). Odpeljala sta se tako Kolumbijcema Miguelu Angelu Lopezu (Movistar) in Eganu Bernalu (Ineos Grenadiers) kot ostalim tekmecem v lovu na rdečo majico.

Skozi cilj je Roglič pripeljal 1:05 minute za zmagovalcem, sekundo več je zaostal Mas. Skupina z Lopezom je zaostala še 39 sekund več. Bernal je ciljno črto prečkal 2:10 minute za zmagovalcem.

“Zaslužili smo si ta prosti dan. Danes je bilo zahtevno, bilo je vroče z nekaj težkimi vzponi. Preživeli smo ta dan in komaj čakam na jutrišnjega,” je zadnjo etapo pred prostim dnem ocenil Roglič.

“Naši fantje so opravili izjemno delo. Ineos je narekoval zelo močan ritem na dolgem vzponu. Bilo je težko. Zdaj na koncu pa je bilo kar hitro, ‘eksplozivno’. Na srečo sem imel dobre noge, da sem lahko dokončal delo,” je še dodal Zasavec.

V skupnem seštevku ima 31-letni Kisovčan z vštetimi bonifikacijskimi sekundami zdaj 28 sekund naskoka pred drugouvrščenim Masom. Tretji Lopez pa zaostaja že 1:21 minute. Četrti je v razvrstitvi zdaj Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious) z zaostankom 1:42 minute, Bernal pa na petem mestu zaostaja še deset sekund več.

Landa dokončno izpadel iz boja za skupno zmago

V etapi sta bila odločilna najdaljši, kar 29 km dolg vzpon na Alto Collado Venta Luisa (4,3 %) ter zadnji vzpon na Velefique (13,2 km/6,4 %). Na prvem je glavnino razredčila ekipa Ineos Grenadiers z narekovanjem močnega ritma.

Roglič je imel ta čas ob sebi dovolj moštvenih kolegov. Ineos je na zadnjem klancu še pospešil, dokončno pa je iz boja za skupno zmago izpadel Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Roglič je moral nekajkrat sam pokriti razliko po številnih napadih, a se je ritem vodilne skupine vselej umiril, saj nihče ni vztrajal pri hitrejši vožnji. Pet kilometrov pred vrhom pa je, kot pred tem že nekajkrat, napadel Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), za njim pa sta se peljala še Lopez in Roglič.

Hitro je priključil je še Mas. Nato je Španec še sam spremenil ritem, z njim pa se je odpeljal le še Roglič in v zadnjih nekaj 100 metrih naredil še dodaten korak k tretji zaporedni skupni zmagi na Vuelti.

“Enric je bil zelo močan, potem sva skupaj kolesarila. Gre za neke vrste začetek, zdaj prihaja prost dan, nato pa moramo ostati v enem kosu s celotnim moštvom. Veselimo se prihajajočih etap,” je še pogovor z organizatorjem Vuelte sklenil Roglič.

Polanc izgubil kar nekaj mest

S petega mesta v skupnem seštevku je na 18. zdrsnil drugi najboljši Slovenec na Vuelti, Jan Polanc (UAE Team Emirates). Danes je zasedel 27. mesto z zaostankom 8:01 minute, za Rogličem pa ima 7:40 minute zaostanka.

Kot 71. (+27:07) je danes ciljno črto prečkal Jan Tratnik (Bahrain Victorious), pred časovno zaporo pa je v cilj pripeljal tudi Luka Mezgec (BikeExchange) na 165. mestu (+38:04). V skupnem seštevku sta Mezgec in Tratnik 126. (+1:20:06) oziroma 145. (+1:24:15).

V ponedeljek bo na Vuelti prost dan, v torek pa bo na sporedu deseta etapa od Roquetas de Marja do Rincon de la Victorie (189 km) s kratkim, a zelo zahtevnim odsekom vzpona 15 km pred koncem etape in nato spustom do cilja.

Izidi, 9. etapa:

1. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious) 5:03:14
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 1:05
3. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:06
4. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) 1:44
5. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) isti čas
6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)
7. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious) 2:07
8. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 2:10
9. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) isti čas
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) 2:40

27. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 8:01
71. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) 27:07
165. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 38:04

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 34:18:53
2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 0:28
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) 1:21
4. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) 1:42
5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) 1:52
6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 2:07
7. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 2:39
8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 2:40
9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe) 3:25
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) 3:55

18. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 7:40
126. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 1:20:06
145. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) 1:24:15

Potek devete etape:

 • Konec etape: Caruso je zdržal vse do konca in se veselil zmage na deveti etapi. Minuto in pet sekund za njim je v cilj prišel Roglič, še sekundo počasnejši je bil Enric Mas.
 • 17.00, 2 kilometre pred ciljem: Carusa sedaj lovita Roglič in Mas (+2:10), Bernal, Yates, Haig in Lopez so zadaj še dodatnih 16 sekund.
 • 16.51, 7kilometrov do cilja: Rogličeva skupina  je ujela Majko in za Carusom zaostaja le še 3:15.
 • 16.40, 10 kilometrov do cilja: Caruso ne popušča. Najbližje mu je Bouchard s tremi minutami in 27 sekundami zaostanka, še dvajset sekund za njim je Majka. Tempo je nekoliko dvignila glavnina in zaostanek zmanjšala na štiri minute.
 • 16.30, 13 kilometrov do cilja: Caruso začenja z vzponom še na zadnji vrh devete etape Alto de Velefique (13,2, 6,4%) s tremi minutami in 20 sekundami prednosti pred zasledovalci in kar dobrimi petimi pred Rogličevo skupino.
 • 16.10, 28 kilometrov do cilja: Caruso se je že povzpel na Alto de Castro de Filabres z 2 minutama in 25 sekundama pred zasledovalci. Trojici (Majka, Bardet in Amezqueta) se je v lovu na Italijana pridružil tudi Bouchard.
 • 15.55, 35 km do cilja: Pred kolesarji je predzadnji kategorizirani vzpon na Alto de Castro de Filabres. V vodstvu vztraja Caruso, ki ima pred zasledovalci dve minuti in šest sekund prednosti. Zaostanek glavnine znaša tri minute in pol.
 • 15.30, 58 km do cilja: Caruso (Bahrain Victorious) vztraja v vodstvu. Sledijo mu Bardet, Elissonde, Tusveld, Majka in Amezqueta. Za vodilnim zaostajajo minuto in 20 sekund, Roglič in njegova skupina pa še dodatne pol minute.
 • 15.10: V ospredju je le še en kolesar! Damiano Caruso (Bahrain Victorious) ima pred peterico zasledovalcev po minute naskoka, pred glavnino z “redčim” Rogličem pa minuto in 50 sekund.
 • 14.55, 70 km do cilja: Prednost ubežnikov je drastično padla, pod dve minuti. Zahteven klanec na Alto Collado Venta Luisa je terjal svoj davek, medtem kot glavnina melje in melje.
 • 14.45, 75 km do cilja: Prednost ubežnikov se je povišala na 3 minute in 36 sekund. Kolesarji so na pol poti drugega vzpona (Alto Collado Venta Luisa) na današnji etapi.

 • 14.30: Tempo v glavnini še vedno diktira Jumbo Visma. Ima vse pod kontrolo, prednost ubežnikov je nekaj manj kot tri minute.
 • Kdo beži? Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Angel Madrazo (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Olivier Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Robert Stannard (Team BikeExchange), Romain Bardet, Martijn Tusveld (Team DSM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Rafal Majka (UAE Team Emirates). Prednost pred glavnino se povečuje – zdaj znaša dve minuti in pol.
 • 14.15: Med ubežniki je v skupnem seštevku najboljši Rudy Molard, ki ima za Rogličem 5 minut in devet sekund zaostanka.
 • 14.10, 90km do cilja: Ubežna skupina se je povečala še za tri kolesarje (11). Njihova prednost je zdaj že skoraj dve minuti. Tempo v glavnini zdaj diktira Jumbo Visma.

 • 14:02, 100 km do cilja: Uspešen pobeg. V ospredju je zdaj osmerica kolesarjev, ki ima pred glavnino 40 sekund prednosti. Osmerica že “pleza” proti drugemu vzponu.
 • 14.00: Johan Jacobs (Movistar Team)  je po nesreči odstopil.
 • 13.55: Na vrh prvega vzpona je kot prvi prikolesaril Poels (Bahrain Victorious), nato je počakal prve zasledovalce.
 • 13.40: Proti vrhu prvega vzpona etape je potegnil Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious), ki je prepolovil glavnino. Okoli 40 kolesarjev, v kateri je tudi “rdeči” Roglič, za njim zaostaja okoli 15 sekund.
 • 13.25, 64 km: Kolesarji so začeli s prvim vzponom na etapi – Alto de Cuatro Vientos. Gre za vzpon II. kategorije s povprečnim naklonom 3,8 odstotka. Karavana je še vedno strjena.
 • 13.10: Organizatorji sporočajo, da so v prvi uri vožnje kolesarji vozili s povprečno hitrostjo 50,1 km/h. Kot bi rekel Roglič, “gre ful gas”.
 • 12.55, 41 km: Poskusi pobega se nadaljujejo. Poskušala je osmerica kolesarjev, a ekipa UAE Team Emirates z Janom Polancem načelu pobega ni dovolila.
 • 12.45: Nič ne bo, glavnina je pogoltnila tudi Belgijca.

 • Nov poskus pobega: Srečo tokrat preizkuša Sylvain Moniquet (Lotto Soudal).
 • 12.40, 29 km: Karavana je spet skupaj.
 • V ospredju vztraja le še Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi).
 • Vodilna trojka ima okoli 30 sekund prednosti. Pridružiti se ji želijo tudi nekateri preostali kolesarji.
 • Vzpon Alto Collado Venta Luisa, ki danes čaka kolesarje, je z 29,2 km daleč najdaljši na letošnji Vuelti.

 • 12.25: “Jutri je dan počitka, zato pričakujem veliko akcije,” je pred današnjo etapo dejal Primož Roglič.
 • 12.20: Imamo prvi uspešen pobeg? Trije kolesarji so si privozili manjšo prednost: Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi), Florian Vermeersch (Lotto Soudal) in Nick Schultz (Team BikeExchange)
 • ZAČETEK ZAHTEVNE 9. ETAPE! Prvi napadi so se začeli!
Komentari

Vaš komentar