Sobota ob 09:35 na SK 2: Nova Zelandija v tretjem krogu ragbi pokala 2014 gosti Argentino!

Prihajajoči konec tedna velike nogometne lige mirujejo, saj je na sporedu reprezentančni odmor, vseeno pa vam bomo imeli tudi v teh dneh na Televiziji Sportklub kaj ponuditi. Poleg bližajočega se začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu leta 2016 v Franciji bomo ta vikend prenašali tudi tekmo narodnega pokala v rugbiju, na katerem sodelujejo štiri prestižne reprezentance z južne poloble. Avstralija, Argentina, Nova Zelandija in Južna Afrika se za naslov najboljšega na turnirju rugby championship merijo že od 16. avgusta, v soboto pa bo na sporedu tretji tekmovalni dan. Branilka naslova prvaka Nova Zelandija se bo v tem krogu pomerila z Argentino, medtem ko se bosta na drugem obračunu pomerili še reprezentanci Argentine in Nove Zelandije. Prvo tekmo bomo v živo prenašali na našem drugem programu SK 2, v soboto zjutraj ob 09:35 bo z vami komentator Boris Detiček. Tekma med Avstraijo in Južnoafriško Republiko bo v živo v soboto ob 12:05 na programu SK 4!

Prvenstvo južne poloble je v štirih sodelujoči državah zaradi sponzorskih razlogov znano pod drugačnim imenom. v Avstraliji ga imenujejo Castrol Edge Rugby Championship, v Argentini Personal Rugby Championship, na Novi Zelandiji Investec Rugby Championship, v Južni Afriki pa Castle Rugby Championship. Letos štiri reprezentance tretjič sodelujejo na ražirjenem pokalu južne heimsfere, saj je bilo tekmovanje do leta 2012 znano kot pokal treh narodov. Argentina torej sodeluje šele tretjič, vseeno pa najuspešnejša reprezenanca v novem formatu tekmovanja ostaja Nova Zelandija. V obeh prejšnjih izvedbah je dobila vseh 6 tekem, kar pomeni, da je še vedno povsem stoodstotna! 
Tudi v soboto proti Argentini bo reprezentanca Nove Zelandije znova velik favorit. Kiviji so trenutno na razpredelnici sicer šele na drugem mestu s sedmimi točkami, saj so proti Avstraliji v prvem krogu remizirali z rezultatom 12:12. V drugem krogu so kenguruje gostili doma in jih gladko odpravili z rezultatom 51:20, Južna Arika pa je dobila obe tekmi proti Argentini in je trenutno na vrhu z osmimi točkam. V Pretoriji so Južnoafričani Argentince premagali z rezultatom 13:6, na povratni tekmi v mestu Salta pa so Argentinci padli tesno z 31:33.
Kiviji sicer pred sobotnim srečanjem zavračajo vlogo velikaga favorita, pa čeprav doslej še prav nikoli niso izgubili proti Argentini. Sami so v nizu 19 tekem brez poraza, kar je njihov tretji najboljši niz v zgodovini. V Aucklaundu v soboto napovedujejo slabo vreme z obilnim deževjem, kar je razlog, da utegne biti tekma bolj nepredvidljiva od napovedovanega. Tudi v prvem krogu v Sydneyju, ko sta Avstralija in Nova Zelandija remizirali z 12:12, je močno deževalo. Trener Mike Cron je bil na tiskovni konferenci zelo previden: “Argentina je na dveh prijateljskih tekmah dvakrat premagala Južno Afriko. To dokazuje, da niso slaba ekipa!” Južnoameričani sicer še čakajo na prvo zmago, odkar so se leta 2012 pridružili tekmovanju.
“All Blacks” so proti Argentini od leta 1976 odigrali 22 tekem, 21 so jih dobili, leta 1985 pa sta se reprezentanci razšli z remijem 21:21.
Ragbi pokal Južne poloble – Lestvica po 2. krogih:
1. Južna Afrika, 8
2. Nova Zelandija, 7
3. Argentina, 2
4. Avstralija, 2
Nova Zelandija – Argentina
Sobota ob 09:35, v živo na SK 2

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images