Sobota ob 19:00 na SK HD: Žagar v Vojensu lovi priključek v boju za naslov svetovnega prvaka!

Bitka za naslov svetovnega prvaka v spidveju se bo v soboto zvečer nadaljevala v Vojensu na Danskem, kjer bo na sporedu že deveta dirka v letošnji sezoni, tako imenovana Nordijska velika nagrada. Tri dirke pred koncem sezone v bitki za prvaka najbolje kaže metuzalemu Gregu Hancocku, ki je pred štirinajstimi dnevi v Gorzowu po dvoboju na stezi z Nielsom Kristianom Iversonom nesrečno poškodoval prste na roki. Pred dnevi je popularni Herbie v Götteburgu že uspešno prestal operacijo in počasi okreva. Ker se mu ponuja izvrstna priložnost, da bi še tretjič v svoji karieri postal svetovni prvak; trenutno ima pred prvim zasledovalcem Taiom Woffindenom 14 točk prednosti, namerava 44-letnik stisniti zobe in s protibolečinskimi tabletami nastopiti na vseh treh preostalih dirkah. Hancock bi lahko prvak postal brez pravega boja, saj je tudi Woffindenov nastop močno vprašljiv, saj si je 23. avgusta na dirki elitne britanske lige tudi sam poškodoval levo dlan, v njen premaknil kosti, dirkal pa ni že tri tedne. Smolo tekmecev bo poizkušala izkoristiti trojica zasledovalcev, ki zaradi dobre uvrstitve v prvenstvu še goji teoretično upanje na naslov prvaka; tretji Nicki Pedersen ima 19 točk zaostanka, četrti Krzysztof Kasprzak 20 točk, peti Matej Žagar pa 21 točk. Slovenec je v izvrstni formi, pred dvema tednoma v Gorzowu je vozil v finalu in osvojil drugo mesto, zato so pričakovanja slovenskih ljubiteljev spidveja izjemno visoka. Prenos dirke si lahko v neposrednem prenostu v soboto ob 19:00 ogledate na našem četrtem programu SK HD!
Vojens predstavlja eno najbolj klasičnih stez na koledarju svetovnega prvenstva v spidveju, kjer se vedno zbere veliko število gledalcev, čeprav arena zdaj gosti “samo” Nordijsko veliko nagrado. Danska velika nagrada se je že pred leti preselila na stadion Parken v Kopenhagen, vseeno pa je prav Vojenc leta 1995 prvi gostil dirko pod dansko zastavo. Rekord steze sicer drži domačin Michael Jepsen Jensen, ki je leta 2011 stezo prevozil s časom 57,10. Tokratni povabljenec na dirko bo znano ime iz sveta spidveja, Peter Kildemand, ki se je izkazal že julija na svetovnem ekipnem prvenstvu, ko je na poljskih tleh Danski pomagal do zlate medalje. 
Že prva vožnja bo v soboto zvečer izjemno vroča, saj si bodo v startni vrsti na sproti stali trije svetovni prvaki, Chris Holder, Greg Hancock in Tai Woffinden, če bo seveda nastopil. Britanec bo svojo pripravljenost preveril kar na Danskem, zato bo v Vojens dopotoval, Hancock pa je petkov trening izpustil in se je na dirko pripravljal na sosednjem Švedskem.
V sedmi vožnji bo Hancock tudi Žagarjev nasprotnik; Slovenec ima sicer na papirju dokaj neugoden žreb, saj bo dvakrat startal tudi z rumeno čelado na skrajni rumeni poziciji. 31-letnik bo šel prvič na stezo v tretji vožnji z modro čelado, ko bodo nasprotniki Chris Haris, Kasprzak in Michael Jensen. Deveta, štirinajsta in dvajseta bodo prav tako “slovenske” vožnje.
Tekmeci so sicer vsaj zaradi izkušenj to pot v prednosti; na ovalu v Vojensu Žagar namreč še nikoli ni vozil. Ljubljančan bo sicer 51. dirkal na dirki za veliko nagrado, napadal pa bo še desete stopničke v svoji karieri. Žagar je samozavesten kot že dolgo ne, saj blesti tudi na ligaških dirkah. 
Spidvej: Nordijska velika nagrada, vojens, Danska

Sobota ob 19:00 na SK HD

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images