Sport Klub ta teden v znamenju SP v kolesarstvu

Ljubljana – Minuli teden je bil Sport Klub v znamenju Maribora in Lige prvakov, ta teden pa si boste na naših programih lahko ogledali tudi svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu iz španske Ponferrade. Sprva v sredo ob 13:30 kronometer (v živo na SK 3), v nedeljo ob 13:00 sledi še cestna moška preizkušnja v kategoriji Elite (v živo na SK 1). Slovenci na Pirinejski polotok odšli z visokimi cilji.

Izbor selektorja Gorazda Štanglja, ki je na tem mestu nasledil Martina Hvastijo, ta bo odslej v vlogi direktorja in selektorja reprezentance do 23 let, je v slovenski kolesarski srenji sprožil kar nekaj polemik. Številni so med sedmerico pričakovali tudi izkušena Janija Brajkoviča in Boruta Božiča, a Štangelj se je raje odločil za Kristjana Fajta, Grego Boleta, Jureta Kocjana, Kristjana Korena, Jana Polanca, Luko Mezgeca in Mateja Mohoriča (dvakratni svetovni prvak v mlajših selekcijah).

Medtem ko bosta na sredinem kronometru v dolžini 47,1 kilometra slovenske barve zastopala mladi talent Mohorič in Koren, bo na cestni dirki nastopilo šest kolesarjev. Kdo bo odpadel, bo Štangelj z ožjo ekipo verjetno odločil tik pred zdajci. Strokovnjaki traso 254,8 dolge preizkušnje ocenjujejo kot izjemno zahtevno, vsekakor pa Slovenci želijo izboljšati rezultat iz zadnjih dveh prvenstev.

Kdo bo imel glavno vlogo in kdo bo v vlogi pomagača, bo odločila dirka sama. Štangelj napoveduje, da se bo dirka tako ali tako začela razpletati šele po 120 kilometru. “Če se spomnimo lanske in predlanske sezone, so člani do 23 let prinašali medalje, v kategoriji Elite pa se nismo mogli pohvaliti z dobrim dirkanjem. A to ni graja selektorju in kolesarjem. Cilj je, da ne bomo več delali takšnih napak, ker mislim, da so fantje sposobni narediti veliko več. Na štart je treba iti z jasnimi cilji v glavi. Ne smemo delati neumnih napak, želimo pa si izboljšati rezultate zadnjih dveh prvenstev. Kapetan verjetno ne bo le eden, ampak bo povsem odvisno, kako se bo cestna dirka razpletala. Ta bo nato podala kapetana. Jasno je, kdo bo pomagač … Kdor bo preživel 120 kilometrov, bo nato nosil kapetanski trak. Kdor bo preživel, torej,” napoveduje selektor.

“Glede na uspehe v zadnjih letih so želje zelo velike in tako je tudi prav. Fantje pa so dobro pripravljeni in verjamemo vanje,” je v dober rezultat prepričan prvi mož krovne kolesarske zveze Tomaž Grm, medtem ko je Hvastija dodal: “Krog je sicer nekoliko lažji kot lansko leto, vendar tokrat ne bo začetnih ravninskih kilometrov, zato bo vsak prihranek energije na koncu štel.”

Sredin kronometer si boste v živo od 13:30 naprej lahko ogledali na SK 3, ko bo za komentar poskrbel Boris Detiček, nedeljsko elitno preizkušnjo pa bo z začetkom prenosa ob 13:00 na SK 1 s komentarjem pospremil Toni Brodar. Pri obeh dirkah bo v vlogi strokovnega komentatorja prisoten Gregor Gazvoda.

Moški Elite:

Grega Bole (cestna dirka)Luka Mezgec (cestna dirka)Kristjan Fajt (cestna dirka)Jure Kocjan (cestna dirka)Kristjan Koren (cestna dirka + kronometer)Jan Polanc (cestna dirka)Matej Mohorič (cestna dirka + kronometer)

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images