Spidvej na Sport Klubu: Hancock na finale sezone kot vodilni, Žagar zdaj četrti!

Matej Žagar je na predzadnji dirki letošnje sezone v svetovnem prvenstvu v spidveju na Švedskem osvojil peto mesto, potem ko je izpadel v drugi polfinalni vožnji. Na veliki nagradi Skandinavije na stokockholmski Friends Areni je edini slovenski predstavnik v seriji “grand prix” po rednem delu dirke zbral 11 točk, v polfinalu pa je za tekmece dobil same bivše svetove prvake in zasedel tretje mesto. V 23. vožnji je namreč zmagal Avstralec Chris Holder, ki se po številnih težavah s poškodbami počasi vrača v optimalno formo, drugo mesto pa je zasedel Greg Hancock. Američan je v finalu nato osvojil drugo mesto, kar pa je bilo dovolj, da si je 44-letni Herbie pred svojim prvim zasledovalcem Krzysztofom Kasprzakom nabral 12 točk prednosti v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, zato gre na finale sezone v Torun kot velik favorit za naslov prvaka. Branilec naslova Woffinden je v polfinalni vožnji zasedel zadnje mesto, za Žagarjem, zbral skupaj sedem točk, kar ga pred zadnjo dirko sezone uvršča na tretje mesto v skupnem seštevku (112 točk). Razred zase pa je bil v Stockholmu Jaroslaw Hampel, ki je dobil vseh sedem voženj, v katerih je nastopil, in sploh kot prvi letos na kakšni veliki nagradi dosegel maksimalen izkupiček.


31-letni Ljubljančan je lahko po razpletu predzadnje dirke v letošnji sezoni izjemno dobre volje, saj ostaja v realnih kombinacijah za medaljo v skupnem seštevku prvenstva. Matej Žagar je trenutno namreč na četrtem mestu (109 točk), Britanec Woffinden mu beži za vsega tri točke, Poljak Kasprzak pa za pet. Aktualni prvak po težki avgustovski poškodbi roke v elitni britanski ligi ne najde prave forme, kar je na finalu sezone Žagarjeva priložnost, res pa je tudi, da zadnje v boju za odličja bržčas ni rekel niti Nicki Pedersen, ki na petem mestu za Slovencem zaostaja za pičli dve točki. 
Izjemno zanimiv bo v Torunu tudi boj za osmo mesto, ki še prinaša neposredno uvrstitev v naslednjo sezono svetovnega prvenstva. Po fantastični predstavi v Stockholmu, kjer je Hampel naposled končal niz slabih oz. povprečnih predstav, se je med osmerico prebil tudi Poljak. Zdaj ima na sedmem mestu 87 točk, toliko kot osmi Niels-Kristian Iversen in deveti Fredrik Lindgren. Samo točko manj (86) ima še en Šved Andreas Jonsson, dve manj pa Avstralec Troy Batchelor. Ulovljiv je tudi Chris Holder na šestem mestu (93 točk), zato bo bitka za “grand prix” še izjemno negotova in razburljiva. Finale sezone bo v poljskem Torunu v soboto, 11. oktobra, ogledali si ga boste lahko na televiziji Sport Klub!
Rezultati (VN Skandinavije, Stockholm, Švedska):

1. Jaroslaw Hampel, 21 točk
2. Greg Hancock, 15 točk
3. Krzysztof Kasprzak, 11 točk
4. Chris Holder, 13 točk
5. Matej Žagar, 12 točk
6. Andreas Jonsson, 12 točk
7. Fredrik Lindgren, 9 točk
8. Tai Woffinden, 7 točk
9. Martin Smolinski, 7 točk
10. Thomas H. Jonasson, 7 točk
Skupni vrstni red svetovnega prvenstva 2014:


1. Greg Hancock, 127 točk
2. Krzysztof Kasprzak, 115 točk
3. Tai Woffinden, 112 točk
4. Matej Žagar, 109 točk
5. Nicki Pedersen, 107 točk
6. Chris Holder, 93 točk
7. Jarek Hampel, 87 točk
8. Niels-Kristian Iversen, 87 točk
9. Fredrik Lindgren, 87 točk
10. Andreas Jonsson, 86 točk

Author: Luka Svetina, Foto:Getty Images