Finale SP v spidveju: Hancock lovi tretji naslov prvaka, Žagar pa medaljo!

Danes bo v Torunu na Poljskem na sporedu veliki finale sezone 2014 v svetovnem prvenstvu v spidveju, ene najzanimivejših doslej in tudi najbolj uspešna v karieri Mateja Žagarja, edinega slovenskega predstavnika med elito, ki je še vedno v igri za tretje mesto v skupnem seštevku prvenstva in s tem bronasto medaljo. Žagar je trenutno na četrtem mestu s 109 točkami, za tri zaostaja za tretjim Teom Woffindenom (112) in za šest za Krzysztofom Kasprzakom (115). Neulovljiv je samo vodilni, Greg Hancock, ki ima pred zadnjo dirko sezone 127 točk, zato jih danes na Poljskem potrebuje samo deset, pa se bo tretjič v dolgi karieri okitil z naslovom svetovnega prvaka. Teoretično bi lahko “Herbi” naslov osvojil še pred polfinalom, toda sodeč na dobro formo Kasprzaka bo morda vendarle odločal šele polfinale. Hancock je bil svetovni prvak doslej dvakrat, v letih 1997 in 2011, pred finalom pa umirja evforijo in opozarja, da si bo potrebno naslov še pripeljati. 


Greg Gancock je leta 2011 postal najstarejši svetovni prvak v spidveju, ko je bil star 41 let, letos pa bi lahko lastni rekord še popravil. Hkrati ima Američan neverjetno priložnost, da izboljša rekord svojega vzornika iz otroških let, Bruca Penhalla, ki je bil doslej v spidveju svetovni prvak dvakrat. Hancock pri s tretjo zvezdico namrel brez dvoma potrdil status najboljšega ameriškega spidvejista vseh časov. Hancock se s Penhallom, od katerega je tudi prevzel slavno starstno številko 45, zaenkrat še ne želi primerjati.

HANCOCK PODIRA REKORDE


“Nikoli v moji karieri ni bil cilj podirati rekorde. Želel sem biti samo najboljši in čim večkrat postati svetovni prvak. Verjemite mi, da je v menj še dovolj goreče želje po dokazovanju in zmagovanju,” pred finalom opozarja Hancock, ki se nikakor še ne misli upokojiti. Zdi se, da ves čas čaka na primernega naslednika-rojaka, ki bo sposoben ameriške barve v spidveju dostojno zastopati v prihodnosti.
Hancock lahko danes postavi še en rekord; doslej še nihče ni bil svetovni prvak, potem ko je eno izmed dirk izpustil. Herbie namreč v Vojensu ni dirkal zaradi poškodbe prstov v Gorzowu, tako pa se je tudi končal njegov niz 177 uspešno odpeljanih dirk zapored v modernem svetovnem prvenstvu. Američan je po poškodbi dobro okreval, zdaj je pripravljen za svojo najboljšo vožnjo v sezoni. Letos je sicer enkrat Hancock že zmagal, najboljši je bil na veliki nagradi Velike Britanije v Cardiffu.
V Torunu bodo določeni tudi potniki v naslednjo sezono svetovnega prvenstva, saj prvih osem mest prinaša neposredno uvrstitev naprej. Matej si je skupaj s Kasprzakom, Hancockom in Woffindenom kot edini ta status že zagotovil, tako po točkah, kot tudi z zmago na dirki GP Challenge. Nicki Pedersen za potrditev potrebuje samo dve točki, ostali se bodo še ogorčeno borili za preostala tri mesta. V najboljšem položaju med njimi je Avstralec Chris Holder (93 točk), sledijo Jarek Hampel (87), Freddy Lindgren (87), Andreas Jonson (86) in Troy Batchelor (85). Niels Kristian Iversen je zaradi poškodbe že končal sezono, zato ga za finalno dirko menjal rojak Michael Jepsen Jensen, Maciej Janowski pa bo vozil namesto suspendiranega Darcyja Warda.
Žagar je sicer še drugič zapored pri žrebu dobil startno številko ena, ki pa bi mu po mnenju poznavalcev v Areni Torun morala biti naklonjena.

Žagarjeve vožnje v rednem delu dirke:
1: Žagar, Pedersen, Smolinski, Janowski
5: Jepsen Jensen, Žagar, Hancock, Kasprzak
9: Bjerre, Harris, Žagar, Miedziński
13: Batchelor, Hampel, Holder, Žagar
17: Žagar, Jonsson, Lindgren, Woffinden

Prenos dirke v živo bo ob 19. uri na kanal SK HD!

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images