Hancock tretjič svetovni prvak v spidveju, Žagar osvojil peto mesto!

Greg Hancock je na zadnji dirki svetovnega prvenstva v spidveju pričakovano postal novi svetovni prvak, že tretjič v svoji dolgoletni karieri, potem ko se je z naslovom najboljšega okitil že v rednem delu dirke v Torunu na Poljskem. Pred začetkom je Herbieju za zmago teoretično zadoščalo že samo deset točk, ker pa sta Krzysztof Kasprzak in Tai Woffinden dirkala slabše od pričakovanega, je Američan novi prvak postal že v četrti seriji, ko je osvojil svojo osmo točko. Tako Woffinden kot Kasprzak sta sicer kasneje vozila v polfinalu, Poljak tudi v velikem finalu, kjer je po ponovljenem startu (po medsebojnem trčenju je bil v prvo izključen Nicki Pedersen) brez težav opravil z Andreasom Jonssnom in Jaroslawom Hamplom. Matej Žagar se dobremu začetku dirke navkljub ni prebil v polfinale in je ostal brez medalje v skupnem seštevku svetovnega prvenstva … Končno peto mesto pa je vseeno njegov najboljši rezultat v karieri.


44-letni Hancock bi še naprej rad pisal zgodovino, čeprav je včeraj v Torunu izboljšal starostni rekord; že leta 2011, ko je drugič postal svetovni prvak, je bil pri 41. letih najstarejši šampion vseh časov, kar je včeraj potrdil z novo lovoriko pri 44. letih. Hancock je prav tako prvi Američan, ki je svetovni prvak v spidveju postal trikrat. Herbie obljublja, da je še vedno lačen zmag, zgodovino želi pisati še naprej, zato še zdaleč ne razmišlja o upokojitvi.
Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil vroči Kasprzak, ki je v zadnjih tednih vozil v fantastični formi, kar je na koncu potrdil tudi z zmago pred domačimi gledalci v Torunu. Tretji je bil Nicki Pedersen, ki je moral z Woffindenom odpeljati dodatno vožnjo, saj sta bila po koncu dirke spidvejista v seštevku izenačena pri 121 točkah.
Razpletla se je tudi bitka za osmerico, ki prinaša neposredno uvrstitev v prihodnjo sezono svetovnega prvenstva. Osmo mesto je osvojil Jaroslaw Hampel, svoj status “grand prix” voznika pa sta potrdila tudi Chris Holder in Adreas Jonson. Izviseli so Fredrik Lindgren, Troy Batchelor in Martin Smolinski, ki pa računajo na morebitno povabilo organizatorjev, ki vsako leto podelijo štiri “wild card” vstopnice.
Končni vrstni red sezone 2014:
1 Greg Hancock, 140 točk
2 Krzysztof Kasprzak, 132 točk
3 Nicki Pedersen, 121 točk
4 Tai Woffinden, 121 točk 
5 Matej Zagar, 114 točk 
6 Andreas Jonsson, 103 točke
7 Chris Holder, 100 točk 
8 Jaroslaw Hampel, 98 točk

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images