100 dni do zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu

Getty Images

Do športnega vrhunca zimske sezone nas loči še 100 dni. Vstopnice se še vedno slabo prodajajo, nagaja tudi vreme, a organizatorji ostajajo optimistični.

Vremenske razmere v Južni Koreji zaenkrat pošteno nagajajo organizatorjem. Dnevne temperature so še vedno prijetne, snega še ni, kljub temu pa so se treningi na novih stezah za bob in skeleton že začeli.

Otvoritvena slovesnost v Pjongčangu bo 9. februarja, po zagotavljanju organizatorjev pa bodo do takrat nared vsa prizorišča. Južnokorejci so prepričani, da bodo igre močno pripomogle k popularizaciji zimskih športov v Aziji.

Kljub temu, da je do začetka spektakla na severovzhodu države le še 100dni, pa tiste prave iskrice navdušenja še ni čutiti. Prodaja vstopnic za olimpijske dogodke je še vedno slaba, a to organizatorjev ne skrb. “Zimski športi tukaj niso tako priljubljeni,” so besede domačega strokovnjaka za trženje. Dostopnost prizorišč bo sicer na vrhunski ravni, saj bo od športnega središča Alpenisa do vseh mogoče priti v približno 30 minutah. Daljša vožnja čaka le smukače.

Južna Koreja bo olimpijske igre gostila prvič po letu 1988, ko so se v Seulu merili najboljši športniki v poletni igrah. Inšpektorji Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) so lahko iz meseca v mesec opazovali dobro delo organizatorjev, ki pa jih čaka še priprava načrtov o nadaljni rabi objektov v času po koncu iger. Organizatorji pričakujejo, da bodo trije olimpijski športni centri, vključno s hokejsko dvorano in pisto za smuk, ostali odprti tudi po koncu iger.

Ob nestabilni politični situaciji na Korejskem polotoku si Južna Koreja na vso moč prizadeva poudariti pomen olimpijskih iger za mir v regiji. “To je zelo pomemben trenutek za nas, da lahko v svet pošljemo sporočilo miru,” je dejal minister za kulturo, šport in turizem Do Džong-hvan. Pri MOK-u so že večkrat ponovili, da jih za varnost ne skrbi, plana B za igre v Pjongčangu pa nikdar ni bilo, kar je vse v Južni Koreji še dodatno razveselilo.