Olimpijsko premirje Severne in Južne Koreje

Getty images/Koki Nagahama

Po predlogu o skupnem prihodu na olimpijsko otvoritveno slovesnost, se obe Koreji dogovarjata še za skupen nastop nekaterih ekip na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah.

Legenda pravi, da so se že v Stari Grčiji med olimpijskimi igrami prekinjale velike vojne in nesoglasja, ti dnevi so bili pač posvečeni tekmovanju na športnih prizoriščih in nič drugače ne bo letos. Zimske olimpijske igre v Pjongčangu gredo počasi po tej tradicionalni poti.

Na MOK je bil poslan predlog o skupnem korakanju obeh Korej na otvoritveni slovesnosti, državi pa si prizadevata tudi za skupen nastop ženske hokejske reprezentance.

Mednarodna zveza za bobo in skeleton (IBSF) je državama prižgala zeleno luč za skupno nastopanje mešane ekipe v bobu, tako da bo očitno sožitje na zimskih igrah v Pjongčangu doživelo več športov.

Bob je, bolj kot kateri drugi, ekipni šport. Tekmovalci si morajo zaupati na zelo majhnem prostoru. Mešana ekipa bi športnike obeh držav zbližala,” je povedal predsednik IBSF, Ivo Ferriani.

Pilot in še en član mešane ekipe bosta iz Južne Koreje, dva člana posadke pa iz Severne Koreje. Ekipa načrtuje skupne treninge. Zimske olimpijske igre se začnejo 9. februarja in bodo trajale 16 dni.