V boj za ZOI 2026 na koncu le Milano in Stockholm

Getty Images

V boj za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2026 sta uradno vstopila Švedska s Stockholmom in Italija z Milanom.

Predsednik MOK-a Thomas Bach je nad obema kandidaturama navdušen, komite pa bo po podrobnih analizah prireditelja izbral junija.

Kar lahko povemo po uvodnih pogovorih, je to, da gre za dva izvrstna načrta, ki zadoščata zahtevam MOK-ovih reform, med njimi tudi poznejše uporabe obstoječih športnih infrastruktur,” je povedal Bach.

Obe kandidaturi imata tudi dve veliki pomankljivosti, saj nimata zagotovil vladne pomoči. Bacha to ne skrbi: “Politične težave so prisotne povsod in v vseh odnosih v Evropi. Vedno bo debata okrog velikih projektov. Obe kandidaturi pa imata podporo državnih oblasti.

Tako eni kot drugi bi uporabili obstoječa prizorišča, zato finančni vložki ne bi bili tako ekstremni kot na zadnjih dveh olimpijadah.

Ob Stockholmu in Milanu so o kandidaturi razmišljali še Švicarji in Avstrijci (Sion, Gradec in Schladming), Turki (Erzurum) in Kanadčani (Calgary), a na koncu odstopili od ideje.