Olimpijske igre prvič v zgodovini prestavljene

Drugi športi - ostalo 24. Mar 202012:37 > 12:40
Olimpijske igre
V Tokiu bodo olimpijske igre gostili od 23. julija do 8. avgusta. Foto: Clive Rose Getty Images

Olimpijske igre v Tokiju se bodo odvile naslednje leto, potem ko je premier Japonske Šinzo Abe s prvim človekom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom dosegel dogovor o prestavitvi iger zaradi pandemije koronavirusa.

Premier Japonske Šinzo Abe je v telefonskem razgovoru prosil Thomasa Bacha za prestavitev Olimpijskih iger za 12 mesecev, Mednarodni olimpijski komite pa je le nekaj minut kasneje uradno objavil, da se bodo OI v Tokiu odvile leta 2021. 

“Predlagal sem, da OI preložimo za leto dni in Bach je odgovoril, da se s predlogom 100-odstotno strinja,” je dejal Abe.

MOK je sporočil, da bo v roku enega mesecasprejel končno odločitev o morebitni preložitvi iger, ki bi se morale pričeti 24. julija 2020, a zaradi pandemije koronavirusa niso izgubljali časa in odločitev po prošnji Japonske sprejeli takoj. 

V sporočilu japonske vlade navajajo, da bodo Olimpijske Igre prvič v zgodovini prestavljene. Obstaja možnost, da se bodo odvile že prej kot načrtovano, najkasneje pa poleti leta 2021, je objabil MOK.

Odločitev je bila sprejeta potem, ko je ves svet špekuliral o smiselnosti iger, organizatorji pa so vztrajno zanikali, da bi se to lahko uresničilo. Koronavirus so zaznali v 170 državah sveta, drugačna odločitev kot je bila ta sprejeta, pa ni bila mogoča.

Obstajala je tudi možnost, da OI prestavijo na oktober, a ker ni jasno, kdaj se bo širjenje koronavirusa umirilo, je bilo najbolj smiselno prestaviti športni spektakel za leto dni, ko bo situacija pod nadzorom.