Kličko končuje kariero: Narod me potrebuje

Ljubljana – Eden najboljših boksarjev v težki kategoriji vseh časov Vladimir Kličko je tudi uradno napovedal konec kariere. V prihodnosti se bo posvetil politiki, leta 2015 namerava kandidirati za predsednika Ukrajine.

Vitalij Kličko je v bogati karieri, ki je z eno daljšo prekinitvijo zaradi poškodbe rame trajala 17 let, zbral 45 zmag (40 s KO) in le dva poraza. Prvega mu je zadal Chris Byrd, drugega Lennox Lewis, a je oba dvoboja moral predati zaradi poškodbe in bi najverjetneje slavil zmago, če bi se borba končala po sodniški odločitvi. Starejši od bratov Kličko je edini boksar v težki kategoriji, ki se tekom svojega dvoboja niti enkrat ni znašel v točkovnem zaostanku. O njegovem odhodu v politiko se je govorilo že zadnjih nekaj let. Po zadnjih političnih nemirih v Ukrajini pa se je Kličko dokončno odločil, da rokavice obesi na klin in se v popolnosti osredotoči na boj v ukrajinskem političnem ringu.

Kličko se je v slogu največjih šampionov odrekel šampionskemu pasu v težki kategoriji po verziji WBC. Omenjena boksarska zveza je vodji ukrajinske opozicije podelila naziv častnega svetovnega prvaka po verziji WBC, kar pomeni, da se bo lahko, če se bo še kdaj odločil, znova vrnil v ring in nemudoma postal izzivalec novega prvaka za naslov.

Čutim, da me moj narod potrebuje,” je ob odhodu dejal Kličko in dodal: “Zvezi in njenemu predsedniku Joseju Sulaimanu bi se rad zahvalil za izkazano podporo v našem boju za demokracijo in svobodo v Ukrajini. Še vedno ostaja teoretična možnost za vrnitev v boksarski ring, vendar pa v tem trenutku menim, da za to skorajda ni nikakršne možnosti. Trenutno vse svoje moči usmerjam v politični boj v Ukrajini, ker čutim, da me ljudje potrebujejo. Upam, da se bo s športnimi izzivi še naprej lahko veliko bolje kot jaz kosal brat Vladimir, ki mi nudi vso podporo tudi v mojem političnem boju.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images