Alenka Artnik je svetovna prvakinja!

Drugi športi 5. Okt 202111:43 > 08. Okt 2021 8:58
Alenka Artnik Foto: Florian Burghardt

Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva (CMAS) v turškem Kasu v disciplini z enojno plavutjo s potopom na globino 105 metrov prišla do naslova svetovne prvakinje. Drugo mesto je številnih napakah favoritinj, tudi Alessie Zecchini, presenetljivo osvojila Francozinja Marianne Gillespie (103 m), tretja je pa je bila Čehinja Alena Konecna (91 m).

Čeprav se je zdelo, da njena napovedana globina 105 metrov ne bo dovolj za zlato odličje, je izkušena 40-letna Koprčanka vseeno pometla s konkurenco. V svojem slogu je suvereno opravila svoj potop, medtem ko so konkurentke delale napake.

Zecchinijeva pretiravala in ostala brez vsega

Njena večna tekmica Alessia Zecchini je napovedala kar 11 metrov globljo globino, a Italijanka se je uštela in izgubila zavest. Svoj protokol, ki ga potapljači naredijo na površju, je začela opravljati kar 10 metrov pod gladino morja, zato so ji varnostni potapljači pomagali na plano.

Artnikova ima sicer v tej disciplini rekord kar 122 metrov, tokrat je bil za naslov svetovne prvakinje dovolj potop 105 metrov. Foto: Daan Verhoeven

#related-news_1

Po pravilih CMAS BO (op. p. black out – izguba zavesti) bo morala Zecchinijeva počivati en dan, bo pa lahko odličja napadala v disciplinah brez plavutk in disciplini z dvojno plavutjo, kjer je v odlični formi. Pred dnevi je postavila svetovni rekord 105 metrov, a ji ga s potopom 106 metrov prevzela ravno Artnikova.

V soboto bo Artnikova v Kasu napadala zlato tudi z dvojno plavutjo, glede na noro svetovno znamko pred dnevi, je tudi slovenska šampionka tudi v tej v izjemni formi.

Molčanov suvereno do zlata, Jeranko ni nastopil

Pri moških je z monofinko svetovni naslov osvojil kdo drug kot Rus Aleksej Molčanov. Potopil se je 128 metrov. Drugi je bil Tunizijec Walid Bouhaif (116 m), tretji pa Grk Christos Karelos (112 m).

Najboljši slovenski potapljač Samo Jeranko se ni pojavil na štartu, medtem ko je Japec Jakopin napovedal 81 metrov, po težavah s sponko za nos pa se je obrnil pri 53 in prejel rumeni karton.