Bled bo prva stopnica do zelo oddaljenega Pariza

Jaka Čas in Nik Krebs. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska veslaška reprezentanca v predolimpijski sezoni, ki prinaša domače evropsko prvenstvo na Bledu in SP v Beogradu, stavi na štiri udarne čolne, pri čemer pa je jasno, da mednarodno najbolj konkurenčen nima možnosti za preboj v Pariz 2024.

Še dober mesec nas loči od evropskega veslaškega prvenstva na Bledu (25. – 28. 5.), ki naj bi imel večplasten pomen. Organizatorji ob predvidenem proračunu 700 tisoč evrov upajo na presežek prihodkov nad odhodki, obenem pa naj bi bil to zadnji preizkus pred vnovično kandidaturo za svetovno prvenstvo (morda že za leto 2027). Za domačo reprezentanco, ki je resda še vedno bleda senca zlate ere, pa bo to priložnost za dokazovanje, svojevrsten trenutek resnice in ogrevanje pred lovom na olimpijske vozovnice. Vsaj ena posadka na OI 2024 v Parizu je po tem, ko Slovenija ni imela čolna na igrah 2016 in 2020, dokaj jasen cilj.

Jan Ilar. Foto: Aleš Fevžer

Prvenstva na Bledu naj bi se udeležilo več kot 1.500 športnikov iz 40 držav. Med njimi bo pet slovenskih veslačev, in sicer Filip-Matej Pfeifer (enojec), Nina Kostanjšek (enojec), Rajko Hrvat (lahki enojec) ter Jaka Čas in Nik Krebs (dvojec). Največ možnosti za morebitno odličje ima Hrvat, a ker lahki enojec ni olimpijska disciplina, njegovega nastopa ne gre gledati v luči Pariza.

“To so veslači, ki so že v pretekli sezoni uspešno nastopali za reprezentanco. Pripravljenost se je letos izboljšala, tako da pričakujem napredek in izpolnitev visokih ciljev. Načrtno smo povečali obseg treningov. Osrednji del priprav smo opravili v Španiji in na Hrvaškem. Zbrali smo 50 dni veslanja, ki ga v običajnih razmerah v Sloveniji ne bi mogli izvesti,” razmišlja selektor Jan Ilar

Še pred blejskim EP veslače čaka svetovni pokal v Zagrebu (5. – 7. 5.). V juniju in juliju bosta svetovni pokal gostila še Varese in Luzern, med 3. in 10. septembrom pa bo v Beogradu potekalo še svetovno prvenstvo. Tam se bodo delile tudi olimpijske vozovnice. V Pariz vodi uvrstitev do devetega mesta med enojci oziroma enajstega med dvojci.